Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Så er COP22 i gang

Klimablog, mandag 7/11-16, fra Marrakesh, Marokko

 

I dag startede årets store klimakonference, COP22 i Marrakesh i Marokko. Det er på mange måder en lillebror til sidste års store COP21 i Paris, hvor vi fik gennembruddet med Paris-aftalen. Men det er ikke desto mindre et vigtigt skridt videre: Uden opfølgende aftaler, uden øgede ambitioner og uden klimafinansiering til ulandene kan Paris-aftalen på ingen måde redde klimaet. Alt det skal COP22 være med til at sikre.

 

Og der er al mulig grund til at gøre noget for klimaet. Der er er nærmest kødannelse i forhold til antallet af klimarekorder, og det sidste år har været det varmeste i historien. Og på det politiske plan er Paris-aftalen blevet ratificeret (vedtaget i parlamenter og andre besluttende myndigheder) på rekordtid, hvilket viser en politisk vilje fra mange lande til at tage klimaproblemerne alvorligt.

 

COP’en startede som den slags bør:  Med ministre, der talte om, hvor glade de var for at mødes i Marokko, og for den store aftale i Paris. Efter velkomsten gik forhandlingssessionerne i gang, mens regnen trommede ned på de store telte, som hele COP22 foregår i. Jeg fulgte en session med det mundrette navn SBSTA, hvilket betyder så meget som Subsidiary Body (til Klimakonventionen) for Scientific and Technological Advice. Her gennemgik forhandlingslederen, ”the chair”, i hurtig rækkefølge dagsordenen og for hvert punkt, der skal diskuteres, udvalgte han et par forhandlingsledere til en undergruppe (en ”informal”), hvor emnet skulle diskuteres. Jeg fik noteret, at det punkt, som jeg havde besluttet at følge, blev diskuteret kl. 15 i forhandlingsrum 16.

 

Efter at have stået i en lang kø for at få lov til at købe en dyr frokost, og efter et møde med det store fælles NGO-netværk Climate Action Network, var det blevet tid til den annoncerede informal. Den handlede om at sætte en ny global ramme for udveksling af klimateknologier, en ramme for bl.a. det klimateknologicenter, der blev oprettet for tre år siden i FB-Byen i København, efter en beslutning på en tidligere COP. At der skal være en ny ramme, er blevet bestemt med Paris-aftalen. Nu skal detaljerne på plads. Mødet gik med at høre, hvad de vigtigste lande mente om den nye ramme og foregik i en usædvanlig fordragelig tone, sammenlignet med forhandlingerne før Paris-aftalen. Måske har Paris-aftalen givet en ny ånd til klimaforhandlingerne? Måske var forhandlerne bare ikke i humør til at skændes i dag.

 

Ved mødets slutning fik jeg lov til at tage ordet på vegne af civilsamfundet og pointerede bl.a. at det er vigtigt, at det ikke bare handler om overførsel af teknologi, men også om miljøvurdering af teknologi i de lande, hvor det skal introduceres. Forhandlingerne skal slutte på fredag, så bliver det spændende at se, om de har fået miljøvurderingerne med mere med.

VedvarendeEnergi