Hjem > 100 ton radioaktivt vand er lækket fra japansk akraftværk

100 ton radioaktivt vand er lækket fra japansk akraftværk

Fukushima-værket i Japan lækker igen vand med højt strålingsniveau. Ejeren siger undskyld til befolkningen.
Det katastroferamte atomkraftværk Fukushima i Japan er blevet ramt af endnu en alvorlig ulykke.

Omkring 100 ton højradioaktivt vand er lækket fra en tank, og det er den værste episode siden slutningen af august sidste år, hvor forgiftet vand med et livsfarligt højt strålingsniveau sivede ud af atomanlægget.

Tepco, der driver det berygtede atomanlæg, understreger, at det radioaktive vand sandsynligvis ikke har nået havet, som ligger omkring 700 meter væk.

Svækker tilliden

Men nyheden om endnu et læk svækker tilliden yderligere til atomkraftværket, som i 2011 blev ødelagt af et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami.

– Vi undskylder for at have gjort befolkningen urolig med sådan et læk, siger en talsmand for Tepco.

– Det er usandsynligt, at vandet har nået havet, og der er ingen dræning i det område, hvor tanken er, beroliger talsmanden.

Plaget af skandaler

Tepco har haft store problemer med få afviklet det katastroferamte atomkraftværk, der ligger omkring 220 kilometer nord for Tokyo.

Hele fasen med oprydning har været plaget af skandaler, og selskabet har mødt hård kritik for de nedsmeltninger, der skete efter det ødelæggende jordskælv i 2011.

I august sidste år lækkede omkring 300 ton radioaktivt vand fra en lagringstank.

Lækagen var så giftig, at hvis en person stod en halv meter væk, ville vedkommende inden for en time blive udsat for radioaktiv stråling, der er fem gange højere end den, der er tilladt for arbejdere på et atomkraftværk i et helt år, lød vurderingen fra Tepco.

Kilde: dr.dk

Scroll til toppen