Hjem > 4. Generation atomkraft – teknologioptimisme over alle grænser

4. Generation atomkraft – teknologioptimisme over alle grænser

4. Generation atomkraft – teknologioptimisme over alle grænser

Det forskes med EU-midler i bl.a. Frankrig i en 4. generation af atomkraftværker. Det er i praksis en fællesbetegnelse for 6 meget forskellige koncepter, bl.a. de formeringsreaktorer, som Frankrig og Tyskland tidligere har opgivet efter langvarige forsøg. Et andet koncept er en reaktor, der kan bruge thorium frem for uran som udgangsmateriale. Der er bl.a. store mængder thorium i Norge og Indien, og det er kun svagt radioaktivt.

Thorium skal ved radioaktiv bestråling med neutroner omdannes til det radioaktive Uran 233, og herefter har processen de samme problemer med stråling, sikkerhed og radioaktivt affald som almindelig atomkraft. Alt i alt har 4. generations atomkraft mange af atomkraftens problemer. Samtidig kan den først forventes i brug for alvor efter 2030 – for sent til at løse aktuelle klimaproblemer.

Atomkraftens 4. generation redder ikke verden

Fortalere for atomkraft taler ofte om, at den kommende 4. generation atomkraft skal løse atomkraftens problemer og sikre os masser af energi i lang tid fremover. Både EU-Kommissionen og USAs energiministerier støtter en række 4. generations atomkraftudviklingsprojekter, og der bruges via EU også danske skattekroner. Men det betyder ikke nødvendigvis, at atomkraften bliver mere bæredygtig eller mere sikker. Man kan også lave bomber med materiale fra 4. generations atomkraft, hvis den bliver realiseret.

Scroll til toppen