blue arrow
Hjem > By-del vil dele med dig
blue arrow

By-del vil dele med dig

Ny hjemmeside skal gøre det lettere for borgere at dele med hinanden.

Et mavedanser-outfit, klapstole, 60 plastickrus, et pælebor og en oppustelig luftmadras. Alt sammen gode sager, men som oftest får de lov at samle støv i kælderrummet eller oven på klædeskabet.

Så hvorfor ikke lade andre få glæde af dem. Det er tanken bag By-del.dk. En ny hjemmeside, hvor man kan efterlyse det, man lige står og mangler, eller tjekke om det allerede er til rådighed, fordi en venlig sjæl har lagt det op på siden.

By-del.dk gik i luften i februar og ’varelageret’ stiger stødt for hver dag, fortæller projektleder Kristian Jørgensen, da avisen møder ham på kaffebaren Street Coffee i Brammersgade. Det er her på Frederiksbjerg, projektets hovedkræfter bliver lagt.

»Vi har valgt at fokusere på Frederiksbjerg, fordi bydelen emmer af aktivitet. Her bor mange mennesker, som er aktive i forvejen. For eksempel er her flere fællesspisningsgrupper, der allerede er organiserede, som vi kan formidle projektet igennem. Folk bor her ikke bare, de er den del af kvarteret, og det er en del af deres identitet at bo på Frederiksbjerg,« forklarer Kristian Jørgensen, der frem til midten af maj skal sætte fokus på deletanken i kvarteret gennem forskellige happenings. Herfra skal deletanken sprede sig til resten af landet.

By-del.dk er støttet af Miljøministeriets pulje for grønne ildsjæle, og det er miljøorganisationen Vedvarende Energi, der er afsender på projektet.

»Den helt store energisluger i klimaregnskabet er vores forbrug. Det er vigtigt, at vi tænker over, hvor mange ting vi køber,« siger Kristian Jørgensen, der er uddannet jordbrugsteknolog med speciale i miljø og natur.

Han har i de seneste ti år været miljøaktivist, blandt andet som tidligere formand i Verdens Skove, der samarbejdede med North Side festivalen sidste år.

Ting skal være tilgængelige

Tesen bag konceptet By-del.dk er: Vi behøver ikke at eje, bare tingene er tilgængelige.

Det er de på hjemmesiden, hvor ’varelageret’ af udlånssager lige så stille bliver bygget op.

»Ved at folk sætter deres ting til display, kan man planlægge efter, det man står og skal bruge. Vi tilbyder en platform, så man ikke skal ud at lede efter det, man mangler, men har det samlet ét sted. Den helt store udfordring er, at der skal være et attraktivt varelager,« siger projektlederen og fortsætter:

»Efterspørgsel og varelager skulle gerne arbejde sammen. Lige nu har vi mange flere brugere end ting, så det handler om, at få folk gjort aktive og få dem til at forstå, at de også skal bidrage.«

Kristian Jørgensen er fortrøstningsfuld. For hver uge fordobles brugerne på hjemmesiden. Lige nu er der 200 aktive på By-del.dk. På projektets facebookside har 1300 vendt tomlen op ad for projektet.

blue arrow Læs også “Vi vil dele frem for at eje”

Aktiviteter i bydelen

For at få snebolden til at rulle vil Kristian Jørgensen i den kommende tid sætte gang i forskellige aktiviteter i området. Allerede på onsdag er der kjole-bytte-aften i samarbejde med kjolebutikken Resecond i Jægergårdsgade. I løbet af foråret er By-del.dk vært for en gang fællesspisning og »bytte-evne-dag« på Skansen, hvor man kan hjælpe hinanden med at reparere en cykel eller lappe et par bukser, alt efter evne.

By-del.dk vil også være synlig på forskellige markeder, blandt andet på Ingerslevs Boulevard og til miljø-eventen Sustainability Festival på Godsbanen i midten af maj.

For at gøre borgerne på Frederiksbjerg endnu mere aktive i projektet, vil By-del.dk mobilisere hele gader i områet.

»Vi vil forsøge at få folk til at arrangere en lørdag, hvor hele gaden rydder op i kældrene. De ting, som ikke kan bruges mere, skal sendes til genbrugspladsen. De brugbare ting kan sættes ud på gaden til rådighed for alle. Nogens affald er en skat for andre,« siger Kristian Jørgensen, der tænker, at en kælderoprydning også vil give flere opslag på hjemmesiden, så andre kan få glæde af godset.

Kilde: stiften.dk

Scroll til toppen