Selv om nye tal skruer ned for temperaturstigningerne, er den globale opvarmning langt fra aflyst.
Det går måske ikke helt så skævt for kloden, som forskere hidtil har troet.
Ny forskning viser, at temperaturen tilsyneladende stiger mindre end først antaget. Havene optager simpelthen mere CO2, end man regner med.
– Hvis det er er rigtigt, er det en årsag til at tænke mere positivt inden for det her århundrede, men man har jo ikke afskaffet opvarmningen, så man skal holde sig for øje, at opvarmningen sagtens kan fortsætte på endnu længere sigt, siger forskningsleder ved Danmarks Klimacenter hos DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, til DR Nyheder.
En grad gør stor forskel
Ifølge den nye forskning, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Science, vil temperaturstigningen blive på op til to grader – og ikke tre grader, som FN’s klimapanel arbejder med.
En grad lyder måske ikke af meget, men det er det, siger Jens Hesselbjerg Christensen.
– Vi har globalt oplevet en lille opvarmning på én grad de seneste 100 år, og selv den grad har afstedkommet betydelige forandringer i vores klima. Yderligere opvarmning med en grad vil betyde flere forandringer ikke mindst i retningen af de ubehageligheder, som vi kender, med for eksempel mere ekstremregn i Danmark, men også tørke og hedebølger på verdensplan, siger han til DR Nyheder
Opvarmning stopper ikke
Man skal under alle omstændigheder passe på at være for kategorisk, når der kommer nye tal – der kommer hele tiden nye studier, lyder det.
– Risikoen for en global opvarmning af en betydelig dimension hører jo ikke op på grund af det her studie. Vi skal stadig være forsigtige, siger Jens Hesselbjerg Christensen.
Kilde: dr.dk