Hjem > Danske forhandlere frustrerede over EU

Danske forhandlere frustrerede over EU

I sidste uge fik energiminister Martin Lidegaard opbakning fra sine ministerkolleger til at give indrømmelser til EU-Parlamentet, i forhandlingerne om det helt store prestigeprojekt under det danske EU-formandskab: En aftale om bedre udnyttelse af energien.

Men nu har aftalen fået problemer fra en helt uventet kant. EU-Parlamentets forhandler har stillet sig på bagbenene i en grad, der skaber stor frustration hos alle parter.

Spild af tid

Særligt på et møde i denne uge var stemningen rigtig dårlig. Den danske forhandler blev tydeligt frustreret over den manglende forhandlingsvilje fra parlamentets side, og kaldte mødet “spild af tid”, fortæller Britta Thomsen, der er ordfører for parlamentets socialdemokratiske gruppe. Og den frustration var der god grund til, mener hun.

– Vi har allerede holdt to møder, uden vi faktisk er kommet ud af stedet. Og det synes jeg er meget beklageligt, siger Britta Thomsen.

Småting giver problemer

Parlamentets forhandler, Den Grønne gruppes Claude Turmes, har hidtil stået meget stejlt fast på parlamentets linje. Også selvom de ting, der har været til forhandling, er nogle relativt små ting.

Stridspunkterne har blandt andet været, hvorvidt der i hvert af medlemslandene skal oprettes én særlig hotline, hvor man kan få gode råd til at spare på energien. Og hvilke retningslinjer der skal være for, hvordan elmålere skal sættes sammen.

To millioner arbejdspladser

Set i forhold til de store ambitioner i direktivet, der er udset til både at hjælpe landene med at reducere CO2 udledningen med 20 procent og skabe to millioner arbejdspladser, er det altså detaljer, der har fået forhandlingerne til at gå i hårdknude.

– Nu synes jeg, at vi skal få klaret de her småting og komme i gang med det store ting. Hvis vi ikke engang kan blive enige om de ukontroversielle ting, så er der lang vej igen, siger Britta Thomsen.

Der bliver talt højt

Klima- og energiminister Martin Lidegaard erkender, at forhandlingerne i øjeblikket ikke rokker sig ud af stedet. Hvad der konkret er sket på møderne, vil han ikke gå ind i, men det er “ikke nogen hemmelighed”, at der bliver talt højt, fortæller han.

EU-Parlamentet har ellers tidligere givet en hjælpende hånd ved at fremskynde forhandlingerne, og på spørgsmålet om, om den stejle position har overrasket danskerne, siger ministeren:

– Jeg tror, jeg kan sige det på den måde, at i sidste uge bad jeg mine kolleger i ministerrådet om at udvise fleksibilitet, så vi kunne få ambitionsniveauet op og forhåbentligt møde parlamentet i en kompromisløsning. Nu er vi altså i en situation, hvor vi må bede parlamentet om også at udvise noget fleksibilitet, siger han.

Uret tikker

Ministeren mener dog stadigvæk, et kompromis kan nås under dansk ledelse. Men han medgiver, at uret for alvor er begyndt at tikke.

– Der er mange artikler og paragraffer vi skal igennem, så vi skulle meget gerne se noget bevægelse snart, siger han.

– Kend jeres besøgelsestid

Han opfordrer derfor parlamentet til at slå til, mens chancen er der.

– Parlamentet skal kende sin besøgelsestid. Det er nu, vi har en chance for at lande det her på et nogenlunde niveau, siger ministeren.

Alle må være fleksible

Britta Thomsen understreger, at også ministerrådet må give sig. Men nu og her vil hun opfordre parlamentets forhandler til at skrue op for charmen og vise lidt fleksibilitet.

Forhandlingerne om energi-aftalen – det såkaldte energieffektivitetsdirektiv – har været det helt store prestigeprojekt under det danske formandskab. Både den danske regering og EU’s ministerråd har sat det som et klart mål, at aftalen skal være i mål inden Cypern overtager EU-formandskabet 1. juli.

Parterne mødes igen den 8. maj.

Kilde: dr.dk

Om forfatteren

Scroll to Top