Hjem > Deadline for en aftale i Paris kommer tættere på

Deadline for en aftale i Paris kommer tættere på

BLOGINDLÆG

Deadline for en aftale i Paris kommer tættere på v. Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi, tirsdag d. 8/12 – 2015:

Deadline for en aftale i Paris kommer stadig tættere på, og der forhandles på livet løs med ministrene som ledere. Planen om at få en aftale færdig i morgen, onsdag, er opgivet; men det optimistiske franske formandsskab regner nu med torsdag. Til gengæld kan COP-faciliteterne, shuttle-busser mm. opretholdes til mandag formiddag, hvis der er behov. Så franskmændene bruger klogeligt den gammel strategi med at håbe det bedste og frygte det værste.

For os der mener, at vi skal tage klimaproblemerne alvorligt, er det værste, at der kommer en aftale, som fastlåser en uambitiøs udvikling mod 3’C eller mere. Heldigvis er der flere og flere lande, der støtter en revision af landenes planer allerede i 2018, så ambitionsniveauet kan øges hurtigt. Og da mange af landenes planer er lavet i en fart i løbet af de seneste måneder, er der faktisk gode chancer for, at en revision kan vise, at mange lande med fordel kan øge ambitionsniveauet. Når vedvarende energi og energibesparelser ofte er billigere end fossil energi, kan en plan med mere vedvarende energi og flere energibesparelser ofte gøre det lettere for udviklingslande at reducere fattigdommen og udvikle landet. Og når afskovning øger fattigdommen, kan stop for skovrydning og en bæredygtig træproduktion også hjælpe et lands udvikling.

EU fastholder målsætningen om 40% reduktion

Der er mange udviklingslande, der støtter en tidlig revision. Det gør EU-landene også, men desværre siger de samtidig, at de fastholder målsætningen om 40% reduktion i 1990-2030, hvilket jo gør det let for mindre ambitiøse lande at afvise en revision i 2018 eller 2019 med henvisning til, at EU alligevel ikke vil gøre mere.

En anden udvikling er, at flere og flere lande accepterer en målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5’C, hvilket er et noget mere sikkert niveau end de 2’C, der normalt er målet. Desværre er der mange af de samme lande, der afviser at tage de initiativer, der skal til for at nedbringe drivhusgasudslippene til 1,5’C, eller bare til 2’C. Og så er det jo nærmest hykleri.

Forhandlinger for lukkede døre

Det forlyder, at der skal forhandles hele natten i 7 grupper, så der i morgen kan fremlægges en ny tekst. Forhandlingerne er generelt lukkede, så det er ikke så meget jeg kan følge med. Det betyder dog på ingen måde, at jeg kommer til at kede mig.

Min dag ved COP21 med pindemadder, ministersnak og Det Danske Hus

Vi havde et event i middags ved “espaces Générations climat” om resultater med at arbejde med low carbon-strategier for en række udviklingslande, bl.a. Senegal, Mali, Tanzania, Uganda og Indien. Og om aftenen var jeg til møde med vor udenrigsminister Kristian Jensen og til reception i det danske hus på Champs Elysees.

Kristian Jensen fortalte stolt om det nye nordiske finansieringsinitiativ, hvor nordiske lande og pensionskasser går sammen om klimafinansiering. Det var jo rart for ham at have en positiv meddelelse, når regeringen lige har skåret et par milliarder af udviklingsbistanden og næsten halveret klimabistanden.

Jeg fik så lejlighed til at nævne for ham, at de i investeringerne også skal huske de små løsninger, der kan nå ud til de fattige, og at de store løsninger skal gavne de lokale, der bor ved siden af vindmølle-og solcelleparkerne. Jeg foreslog også, at initiativet fokuserer på at finansiere de mange forslag, som ulandene har lagt frem i deres nationale planer til klimaforhandlingerne. Det syntes han var en god ide.

Jeg fik også spist pindemadder på udenrigsministeriets regning, og mødte Connie Hedegaard, energipolitikkerne Jens Joel, Christian Poll og mange andre, samt set den flotte tagterrasse i Det Danske Hus på Champs Elysees.

Scroll til toppen