arktis
Hjem > Det ændrede klima i Arktis
arktis

Det ændrede klima i Arktis

arktis

Sidste år var der to begivenheder, der synes at bekræfte, at det arktiske klima er ved at nå et vendepunkt. Efter dette vil fremtiden være formet af dramatiske, langtrækkende og uoprettelige klimatiske, miljømæssige, økonomiske, politiske og sociale forandringer.

Først: I juli afslørede NASA-satellitbilleder, at omfanget af indlandsisens afsmeltning i Grønland er uden fortilfælde. Billederne viste, at overfladeisen i et stort område gennem flere dage den måned smeltede mere end på noget andet tidspunkt i de forudgående 30 års satellitobservationer. Forskere – og medierne – udtrykte chok og overraskelse over, at næsten hele Grønlands isdække, fra de tynde lag ved isranden til det tre kilometer tykke isdække midt på indlandsisen, viste øget afsmeltning.

Dernæst: I september satte omfanget af sommerhavis i det Arktiske Ocean en ny bundrekord. September er den måned, hvor havis normalt svinder ind, men 2012-målingerne viste en gennemsnitlig havis-udstrækning på 361 millioner km² – 690,000 km² mindre end det hidtidige lavpunkt, der blev observeret i september 2007. Begge forhold bidrog til de allerede udtalte beviser på forandringerne i den nordlige halvkugles klimaudvikling, albedoeffekt (tilbagekastningen af sollys fra sne og is, red.) og temperatur-afledte økosystemforandringer i Arktis.

Ikke en enlig svale

Afsmeltningen af den grønlandske indlandsis har været i fokus i den videnskabelige og globale opmærksomhed i de senere år som et af de krasseste eksempler på de globale klimaforandringer. Videnskabelige klimamodeller synes at vise, at middeltemperaturen i Grønland vil stige med mere end 3ºC i dette århundrede, hvilket uundgåeligt vil betyde storskala-afsmeltning af indlandsisen. Satellitbillederne fra NASA kan meget vel være et glimt af et tilbagevendende klimafænomen. Selv hvis fremtidige forhold til dels stabiliseres, er scenariet stadig en del af en fremtid, hvor indlandsisen vil smelte fuldstændigt, selv om det vil tage to–tre århundreder om at ske. Den grønlandske iskappe indeholder i sin helhed nok vand til at hæve den globale havvandstand med 7 meter.

De oprindelige folkeslags levevilkår er truet

Arktis har konstant undergået klimatiske og miljømæssige ændringer, men i dag foregår der dramatiske forandringer ved de nordlige breddegrader – ofte og med stor hastighed. Nylige regionale og globale klimaforandringsundersøgelser foretaget af FNs klimapanel (IPCC) bekræfter, at Arktis er blevet opvarmet hurtigere end alle andre regioner på kloden. I adskillelige årtier er lufttemperaturen steget omtrent dobbelt så hurtigt i Arktis som den globale hastighed. Omfanget af havis er svindende, området med permafrost er afbrudt af tø – mest bemærkelsesværdigt i Alaska og det nordlige Canada – der er markante reduktioner i årstidernes sneudvikling, gletsjere smelter, fisk, land- og vandlevende dyr påvirkes, og kulturer og livsgrundlag for de nordlige indbyggere er truet. Selvom klimaforandringerne har indvirkning på alle beboere i Arktis, er det regionens oprindelige folkeslag og lokalsamfund, som er afhængige af fiskeri, jagt, røgtning og landbrug, der står ansigt til ansigt med særlige udfordringer, specielt hvad angår sikkerhed ved at bevæge sig på havis eller tundra, ligeledes besværliggøres adgangen til vanlige madressourcer som fisk og marine pattedyr.

Af Mark Nuttall, professor ved Grønlands Universitet og Grønlands Klimaforskningscenter i Nuuk og ved Alberta Universitet, Edmonton, Canada.

Artiklen er en forkortet udgave af “Det ændrede klima i Arktis” bragt i forårsnummeret af VedvarendeEnergis magasin Råstof.

Oversat af Martin Arthur Andersen

Scroll til toppen