Hjem > Om os > Organisationen > Lokale miljøforeninger > Det blev et JA til skifergas ved Frederikshavn

Det blev et JA til skifergas ved Frederikshavn

Med Frederikshavns byråds vedtagelse af plangrundlag og VVM den 25. juni, vil det franske energiselskab Total inden længe begynde at bore efter skifergas ved Dybvad.

Først skal de nødvendige tilladelser og godkendelser til projektet udarbejdes. Frederikshavn Kommune koordinerer arbejdet og forventer, at tilladelserne kan gives i løbet af juli måned.

Kun 4 af byrådets 31 medlemmer stemte imod efterforskningsboringen

Det var kun Ida Skov (El), Christina Lykke Eriksen (SF), Helle Madsen (V) og Jørgen Tousgaard (A), der stemte imod efterforskningsboringen.

Før afstemningen sluttede Frederikshavns borgmester Birgit Hansen debatten af med at sige: “Frederikshavn Kommune har haft armene over hovedet, da vi fik myndighedsbehandlingen af Totals ansøgning om udvinding af skifergas. Vi har seriøst behandlet ønsket om efterforskning af skifergas ud fra et forsigtighedsprincip. Det er ikke Frederikshavn Byråd, der er ansvarlig for udvinding af skifergas, den” abe” vil vi ikke have. Er der skifergas i undergrunden er det Folketinget, der har ”aben””.

Formand for plan og miljøudvalget Anders Brandt sagde, at “når vi har sat en VVM proces i gang og den viser, at der ikke er væsentlige påvirkning af miljøet, derfor kan vi ikke gå imod en efterforskningsboring. Derimod er vedtagelsen i dag ikke en blanco check til fragturering i undergrunden.”

Jørgen Tousgaard havde en anden tilgang end sine partifæller: “Det er en glidebane uden lige vi er i gang med, når vi i dag siger ja til efterforskningsboringen. Det er i dag, og kun i dag, vi har chancen for at sige nej. Findes der naturgas i undergrunden er der så mange penge i det, at toget er kørt. Ved at sige nej, kommer staten til at spille en helt anden rolle – træd dog på bremsen, var hans opfordring til sine byrådskollegaer.”

Ida Skov fra Enhedslisten var af samme mening. Hun mener, at det vil være svært at stoppe en udvinding af skifergas, når vi allerede har godkendt en prøveboring til 300 mio. kr.

Christina Lykke Eriksen SF, efterlyste politiske holdninger hos JA sigerne. Det er foruroligende, at vi vil gamble med skifergas udvinding, når der er så mange hvis’er og måskeer.

 

Borgerdemonstration imod skifergas før byrådsmødet

Før byrådsmødet demonstrerede 150 mod skifergas beslutningen, med taler og musik. En af talerne var Peter Larsen fra Vendsyssel Energi- og Miljøforening. For ham var byrådets beslutning helt ventet. Byrådet har sat noget i gang, som de ikke kan stoppe igen. Uanset hvad prøverne viser, vil Total gå videre og foretage en test udvinding, for at få erfaringer med at sprække skifermaterialet. En test udvinding kræver dog en ny VVM-proces.

 

Total glad for byrådets beslutning

På Totals og Nordsøfondens fælles hjemmeside er Henrik Nicolaisen fra Total glad for byrådets beslutning og vil kvittere for tilliden ved at fortsætte efterforskningen på en sikker og professionel måde.

Peter Helmer Steen, direktør i Nordsøfonden, ser frem til at komme i gang med efterforskningsboringen. Ifølge ham er det en simpel boring at udføre, og den udføres med kendte og afprøvede teknikker. “Boringen vil give os en masse nyttige data om Danmarks undergrund og muligheder for at udnytte en eventuel skifergas.”

 

Aktionerne imod skifergas fortsætter

Blandt de fremmødte foran Frederikshavn Rådhus var der enighed om at arbejdet for at forhindre udvinding af skifergas fortsætter.

 

Scroll til toppen