Tobias, landsformand i UngEnergi
Hjem > “Det, du gør, betyder noget i den store sammenhæng” 
Tobias, landsformand i UngEnergi

“Det, du gør, betyder noget i den store sammenhæng” 

Af Charlotte Elisabeth Christiansen

 

For Tobias Nørkjær Holmgaard, formand for landsbestyrelsen i UngEnergier det vigtigt at forbruge og leve bæredygtigt. Han tror på, at små ting gør en stor forskel og overvejer derfor nøje, hvad han køber – og ikke køber.  

 

Rundt om et borde-bænke-sæt sidder fem unge i dyb koncentration. På bordet foran dem ligger et arsenal af forskelligt værktøj, plastik og plader. Ud af det forsøger de at bygge små solcelle-opladere, som kan forsyne deres mobiltelefoner med strøm i hele den uge, Roskilde Festival varer. 

Det er projekter som ovenstående, ”Sunpower to the People”, Tobias som formand for UngEnergis landsbestyrelse er med til at sætte i søenI mange af projekterne er der fokus på bæredygtighed. Det fokus fylder også i Tobias’ hverdag. Han har truffet en række bevidste valg for at leve mere bæredygtigt, og har derfor gjort sig flere tanker om, hvad det betyder for ham – og andre – som forbrugere. 

 ”Det mest bæredygtige forbrug, hvis man skal tage det helt krakilsk, er intet forbrug. Et forbrug vil altid have et eller andet miljømæssigt aftryk. Så i det daglige handler det om at forsøge at sænke det miljømæssige aftryk mest muligt,” forklarer Tobias. 

  

Det handler om proportioner

Det gør Tobias blandt andet ved at skralde noget af sin mad – og ellers kun købe veganske produkter til sit eget køkken. Udover kødproduktion, har produktionen af nye varer også et stort miljømæssigt aftryk, fortæller han. Det har betydning for, hvad Tobias vælger at købe. 

”Jeg køber rigtig mange ting i genbrug. Min mobil og min computer. Min seng, min stol, mit bord. Mit tøjde fleste af de ting, jeg har. Og så må man jo supplere op med det, man ikke kan finde i genbrug. Det handler også om proportioner – derfor kan man godt lave små afvigelser engang imellem,” fortæller han. 

  

Skrald og nye dimser

Tobias understreger, at vores forbrug i høj grad også handler om vaner, og at der er mange ting, vi sagtens kan klare os uden: 

 ”Jeg prøver at lade være med at købe ting, som jeg ikke skal bruge. Det er ikke sådan, at jeg bare lige går i Tiger og køber en eller anden ny dims. Der skal være en grund til at jeg køber den,” mener Tobias. 

Ligesom der skal være en grund til, at han køber noget, skal der også være en grund til, at han smider noget ud. Da snakken falder på affald, griner Tobias lidt: 

”Det lyder måske lidt sjovt, men jeg har ikke en skraldespand på mit værelse. Nogle gange, så har man jo noget pap eller et eller andet, men så samler jeg det i en bunke, og så går jeg ud med det og sorterer det. For hvis man har én stor skraldespand, bliver det meget nemt bare at smide udog man kan glemme at det rent faktisk er nogle ressourcer, der bare bliver spildt fremfor at blive brugt til noget. 

 

Alting tæller

Tobias peger på, at vi kan bruge ressourcerne i stedet for at spilde dem ved at have et forhold til de ting, der omgiver os. Når ting har affektionsværdi, bliver de ikke skiftet ud. Det giver et mindre miljøaftryk, som også fører andre gevinster med sig: 

”Det giver en tilfredshed at vide, at det man gør, ikke er ligegyldigt. Det du gør, betyder noget i den store sammenhæng. Det betyder også, at vi kan rykke noget, og det synes jeg giver en større tro på, at man kan gøre noget i verden,” slutter han af. 

 

Tobias, UngEnergi, om bæredygtigt forbrug
Tobias Nørkjær Holmgaard, formand for landsbestyrelsen i UngEnergi

Tobias’ tre gode råd til at leve mere bæredygtigt:

  • Køb brugt
    Kig efter brugte ting – vi udleder rigtig meget CO2 ved at købe nye ting og sager. Ellers er det også en god idé at leje ting, som man ikke bruger så ofte.
  • Bussen er billig, og toget er utroligt behageligt
    Så brug dem endelig. Det er en virkelig rar oplevelse at køre med nattog, når man skal rejse langt. Her kan man også få stillet sin rejselyst uden at flyve. 
  • Kig efter traditionelle indiske opskrifter.
    Der er nogle spændende og lækre smage i det indiske køkken, som man kan blive inspireret af – helt uden at bruge kød og uden at savne det. Det er også en måde at stifte bekendtskab med en anden kultur.
     

Om forfatteren

Scroll to Top