For to uger siden overvejede regeringen at ændre støtten til kystnære vindmøller. Nu har man med et hasteindgreb og stort flertal i Folketinget fjernet det meste støtte til solceller.
Hasteindgrebet mod solcellestøtten var forståelig nok, efter ansøgninger til solcelleprojekter – og dermed også mulig betaling over elprisen – var løbet løbsk. Ikke desto mindre er det vigtigt nu, at man hurtigst muligt genindfører en ordning, som på fornuftig vis støtter udvidelsen af solceller i Denmark.
Hvis vi vil have et fossilfrit samfund i 2050, skal vi støtte investeringer i forskellige former for vedvarende energi. Solceller er især interessante, fordi priserne er faldet kraftigt de seneste år, og enkelte borgere, solcellelaug og kommuner kan producere deres egen strøm med solceller på taget.
Når regeringen kritiserer støtten til vedvarende energi, glemmer den, at også fossile energiformer bliver støttet, og at den såkaldte PSO-afgift faktisk falder, når elpriserne igen stiger. Desuden er det ikke regeringen via finansloven, der betaler støtten, men os forbrugere. Forbruger vi meget, betaler vi igennem vores elregning meget. Når vi omvendt sparer strøm, betaler vi mindre støtte. Den konkurrenceforvridende effekt, som regeringen gerne taler om, gælder kun for få meget elintensive firmaer.
Ifølge Klimarådet kan en rabatordning løse det problem for disse firmaer, som kun udgør ca. 4% af erhvervslivets omsætning.
Den generelle støtte til vedvarende energi skal selvfølgelig tilpasses løbende. I tråd med at priser for vindmøller og solceller falder, skal støtten tilpasses. Samtidig er det vigtigt, at energiomstilling bliver et projekt for hele Danmark. Mange lokale initiativer vil gerne være en del af, hvad man også kalder den grønne omstilling, og producere deres energi med egne vindmøller og solceller. Det giver ikke kun lokale arbejdspladser i yderområderne, men også lokalt ejerskab.
De seneste udmeldinger betyder desværre, at mange borgere og kommuner tøver med nye investeringer i vedvarende energi, selvom langt de fleste gerne vil have en omstilling til vedvarende energi i Danmark. Desuden findes der forskellige borgerinitiativer, der gerne vil, men ikke kan, investere i vindmøller eller solceller på grund af forskellige bureaukratiske hindringer. Sidste uges stop for den generelle ordning for solceller er endnu en hindring.
Det vi har brug for i Danmark er regler og ordninger, der gør det nemt og gennemskuelig at være en del af energiomstillingen. En ny ordning, der støtter borgerdrevne solcelleprojekter ville være en god start.
For mere information kontakt Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi, Klosterport 4E, 8000 Aarhus C på olesen@ve.dk.