Skip to content

De Grønne Borgergrupper

20131102-1035-_1070833

De Grønne Borgergrupper

I VedvarendeEnergi tror vi på, at der er behov for alle i den grønne omstilling. Også den enkelte borger.

Derfor har VedvarendeEnergi startet projektet ”Grønne Borgergrupper 60+”. Vi etablerer borgergrupper i fire lokalsamfund fordelt over hele landet. Borgergrupperne skal arbejde med grønne aktiviteter fra 2018-2020 og fortsætter efter projektperioden med at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige.

Grupperne samles i praktiske fællesskaber. Allerede nu er der flere steder i landet, hvor praksisfællesskaber omkring grøn omstilling samler engagerede seniorer: I Sønderborg har en gruppe lavet et såkaldt ”maker-space”, hvor bl.a. man kan lave sin egen solfanger ud af brugte dåser. Og i Høje-Taastrup har man lavet et reparationsværksted, hvor pensionister bruger deres erfaringer fra arbejdslivet til fx at reparere defekt elektronik. På den måde redder de en masse elapparater fra at ende på lossepladsen.
VedvarendeEnergi har lang erfaring med at engagere borgere i sagen for grøn omstilling, og vi ved fra vores eksisterende lokalforeninger, at ældre har viden, erfaring og stor interesse for at arbejde med sagen. I de fire grønne borgergrupper har vi derfor fokus på at inddrage ældres viden og kompetencer, og vise hvordan de kan bidrage til et bæredygtigt samfund.

I foråret 2018 startes borgergrupper op i fire udvalgte kommuner:

  • Stevns Kommune
  • Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Samsø Kommune
  • Randers Kommune.

Grupperne understøttes af VedvarendeEnergi, de lokale kommuner, og hver gruppe får en grøn borgerpulje til aktiviteter.

Tilknyttet projektet er en følgegruppe, der løbende vil dele viden og erfaringer, og bidrage til metodeudviklingen i projektet. Deltagerne er Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening, Martin Lindhardt fra Syddansk Universitet og Marie Holdt fra konsulentbureauet Ingerfair.

Læs mere om reparationsværkstedet hos Miljø og Energicenter Høje Tåstrup og Makerspace i VedvarendeEnergi Sønderborg. Du kan læse mere om VedvarendeEnergis lokale foreninger.

Vil du være med til at starte en borgergruppe op? Så kontakt Nilas Bay Foged:

Projektet er støttet af Velux fonden

raastof_paa_ipad_ve
raastof_logo_uden_tekst_ve

Artikler – siden 1975

Råstof beskæftiger sig med energi, klima, bæredygtighed og miljø, og vi skriver både om nationale emner som internationale.


LÆS ARTIKLERNE HER

raastof_logo_uden_tekst_ve
raastof_paa_ipad_ve

Artikler – siden 1975

Råstof beskæftiger sig med energi, klima, bæredygtighed og miljø, og vi skriver både om nationale emner som internationale.


LÆS ARTIKLERNE HER

VedvarendeEnergi
Scroll To Top