Hjem > IKEA vil have os til at tænke mere på miljøet

IKEA vil have os til at tænke mere på miljøet

Et stort, nyt møbelvarehus sætter fokus på bæredygtige løsninger for kunderne – og går selv foran.
Onsdag åbner IKEA et nyt, stort varehus på cirka 31.500 m2 i det nordlige Aarhus. Byggeriet er det til dato mest miljøvenlige IKEA-byggeri i Danmark.

Fx huser taget et af Danmarks største solcelleanlæg på 2700 m2, der skal dække 15-20 procent af varehusets elforbrug. IKEA skruer op for affaldssorteringen og genanvender madaffaldet fra restauranten, og stort set hele møbelhuset er udstyret med miljøvenlige LED-pærer.

Samtidig er IKEA klar til at spille en større rolle for at få kunderne til at tænke mere på bæredygtighed.

      Det nye IKEA-varehus i Aarhus:

  • 2700 m2 solceller på taget vil dække mellem 15 og 20 procent af varehusets elforbrug
  • Næsten al belysning vil være med LED-pærer, der bruger mindre strøm og holder længere end almindelige sparepærer
  • Varehuset har et system for overvågning og styring af forbruget af el, varme og vand. IKEA forventer, at det bliver det laveste forbrug for noget IKEA-varehus i Danmark
  • Målsætningen er at sortere 90 procent af affaldet i varehuset
  • Madaffaldet fra restauranten skal genanvendes til eksempelvis produktion af biogas
  • Selve det miljøvenlige byggeri koster mere i anlægsudgifter. Men det er en god forretning at bygge mere bæredygtigt, fordi omkostningerne hurtigt tjener sig hjem i form af fx energibesparelser.
    Kilde: IKEA

Et forbillede for kunderne

– Vi forsøger at være det gode forbillede. Vi gør os ekstra meget umage med at vise flere løsninger til, hvordan folk kan leve et meget bæredygtigt liv derhjemme, siger Jonas Engberg, der er bæredygtighedschef i IKEA.

Nøgleordene er genbrug(smøbler) og sortering, at undgå madspild og så at vælge en mere ‘grøn’ belysning.

– Vi vil gerne promovere tanker om bæredygtighed, mere end vi hidtil har gjort. Det er ikke, fordi vi siger, at vi har unikke løsninger, som andre ikke også har, siger Jonas Engberg til dr.dk/viden.

– Men vi tror, at vi kan spille en rolle ved at vise, at et mere bæredygtigt liv ikke betyder, at alt bliver trist, sort og gråt og mere dyrt, men snarere det modsatte, siger han.

Aflever en sparepære og få en ny LED-pære

Kunderne har længe kunnet aflevere deres brugte el-pærer i IKEA, men i Aarhus går man skridtet videre.

IKEA har sat en elsparepære-automat op i stil med en flaskeautomat. Der skal kunderne putte brugte pærer i automaten og får som tak en værdikupon, så de kan få en LED-pære med hjem i stedet. LED-pærer bruger meget mindre strøm og holder længere end andre pærer.

– Det er en omkostning at give en LED-pære væk, men vi synes, at det er vigtigt at gøre opmærksom på, at sparepærer eksempelvis indeholder kviksølv, og derfor skal sorteres ordentligt, siger Jonas Engberg.

– Vi håber, at vi kan være med til at udbrede kendskabet til, at man skal sortere sine ting, siger han.

Sortering og minimering af madaffald

I køkkenafdelingen har IKEA fokus på energieffektive hårde hvidvarer og smartere madlavning og at undgå madspild.

IKEA har tidligere lavet en større undersøgelse blandt 4000 danske forbrugere. Der spurgte man ind til, hvordan danskerne sorterer og opbevarer forskelligt affald, som fx madaffald, glas, papir, dåser, plastic osv.

IKEA har også besøgt flere familier for at tale om affaldssortering for at kunne udvikle produkter, der støtter op om ønsket om let sortering af almindeligt affald og madaffald i hverdagen.

Samtidigt har IKEA’s hjemmeside en oversigt over, hvordan hver af landets 98 kommuner håndterer husholdningsaffaldet, så kunderne kan få rådgivning om sortering.

Sælg dit brugte møbel til IKEA

I en periode kørte IKEA i Odense et forsøg, hvor IKEA købte udvalgte produkter tilbage. Det var stole, borde og kommoder. Folk henvendte sig til kundeservice og fik en pris for den brugte varer og et gavekort på prisen til indkøb i IKEA.

Og IKEA solgte så møblerne videre som genbrugsmøbler til samme beløb, som IKEA havde givet den oprindelige ejer.

– Det var en stor succes, og den ordning regner vi også med at indføre i Aarhus om lidt tid, siger Jonas Engberg.

90 procent af IKEA’s affald skal sorteres

IKEA har selv en global målsætning for sortering. I 2020 skal alle varehuse verden over sortere 90 procent af affaldet.

Nogle lande er ikke i nærheden af 90 procent i dag. Mens det er målsætningen fra start i varehuset i Aarhus.

– Generelt set er IKEA-varehusene gode til affaldssortering i Danmark. Men der kan være besvær forbundet med det, hvis man ikke har plads nok. Det havde vi ikke i det gamle varehus i Aarhus, men kan gøre det i det nye, siger Jonas Engberg.

IKEA føder selv kæden med genbrugsmaterialer

Målsætningen med 90 procent hviler især på medarbejderne.

Læs også Masser af værdifuldt metal i husholdningsaffaldet

– De har en høj grad af bevidsthed om, at det er vigtigt at sortere affald. Og at det har en miljømæssig, økonomisk og samfundsmæssig betydning, siger Jonas Engberg.

– IKEA har en intention om, at vores produkter delvist skal produceres af genbrugte materialer. Og dem skal vi selv være med til at føde ind i systemerne ved hjælp af affaldssortering, siger han.

Sortering sparer penge for IKEA

Det smarte ved sortering er faktisk også, at IKEA tjener penge ved at sortere fx pap og metal.

Det kan sælges som genbrugelige fraktioner i stedet for, at IKEA skal betale for at komme af med det som usorteret erhvervsaffald.

Læs også Vestjyder sorterer affaldet æstetisk

Forbrugerne kan også spare penge og ressourcer ved at tænke i genanvendelse.

– Vi tror, at det er vigtigt, at vi alle sammen ændrer opfattelse af sortering og vænner os til at tænke mere fornuftigt, siger Jonas Engberg.

Kilde: dr.dk

Scroll til toppen