Hjem > Kan De Konservative redde klimapolitikken?

Kan De Konservative redde klimapolitikken?

Valgsejr til blå blok og markant fremgang til Liberal Alliance (LA) og Dansk Folkeparti (DF) kan risikere at blive et nederlag for klima og miljø i Danmark og for Danmarks førerposition inden for bæredygtig energi.

Det Konservative Folkeparti blev en af valgets store tabere, hvis vi ser isoleret på partiets historisk lave vælgertilslutning. Partiet stemte sidste år som det eneste i blå blok for at nedbringe drivhusgasserne med 40 pct. i 2020 i forhold til niveauet i 1990 sammen med den daværende regering, SF og Enhedslisten. Det er klart, at blå blok står med en svagere grøn profil med et stærkt LA og et svagt K.

DF er åbenlyst imod den tidligere regerings linje på energi- og klimaområdet, og DF har da også stået uden for den seneste afgørende aftale om fremtidens sikring af klima og miljø med oprettelse af Klimarådet og målsætningen om 40 pct. reduktion af drivhusgasser frem til 2020.

De seneste signaler fra Venstre er heller ikke alt for opløftende. Meget tyder på, at partiet går mod en mere miljø- og klimaskeptisk retning, eksemplificeret dagen efter valget, da Venstres klima- og energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, har åbnet for, at vindstøtten skal afskaffes. Helt på linje med DF’ politik og i tråd med partiets holdning om, at den grønne omstilling skal ned i tempo.

Med K forholder det sig anderledes. Partiet har en markant grønnere profil end de andre borgerlige partier og har tidligere stemt sammen med rød blok på klimaområdet. De næste dage bliver det derfor særdeles interessant at se, om K vil bruge deres seks tilbageblivende mandater til at føre en grøn politik.

Historisk set er mulighederne der. I 1980’erne eksisterede det såkaldte ”udenrigspolitiske flertal” med S, SF, og R, hvor R førte udenrigspolitik med S og SF, selv om de støttede en borgerlig regering. Samme muligheder har K for at skabe det ”energi- og klimapolitiske flertal” med de røde partier uden om blå blok – og uden at vælte Lars Løkke Rasmussen. Nu afhænger meget i den danske energi- og klimapolitik af, hvordan De Konservative vælger at bruge deres unikke position i en ny og mere fragmenteret blå blok.

Kilde: Jyllands-Posten

Scroll til toppen