Hjem > Klimaekspert: Opvarmning går faretruende hurtigt

Klimaekspert: Opvarmning går faretruende hurtigt

Temperaturen på Jorden kan stige fem grader inden hundred år, siger international klimaekspert.
Lord Nicholas Stern, som i 2006 var forfatter til en banebrydende rapport om omkostningerne ved de accelererende klimaændringer, advarer om, at verden måske bevæger sig mod global opvarmning langt hurtigere end hidtil antaget.

– Det sker hurtigere, end jeg antog for syv år siden – både udslippene af drivhusgasser og virkningerne af klimaforandringerne, advarer Nicholas Stern, som er tidligere britisk cheføkonom i Verdensbanken.

Han siger, at det er cirka fifty-fifty, om temperaturerne på planeten stiger fem grader celsius på hundrede år i forhold til de gennemsnitstemperaturer, der var før industrialiseringen.

Radikal forandring

– Vi har ikke set stigninger på over fem grader celsius på denne planet i omkring 30 millioner år, så der er derfor tale om en radikal forandring, som rækker langt ud over menneskets egen historie, siger Stern, som i denne uge har talt om sine vurderinger i Den Internationale Valutafond, IMF.

– Da der var sket temperaturstigninger på tre grader for tre millioner år siden, så skete der i havet stigninger på omkring 20 meter i forhold til nu. Stigninger i havet på blot to meter i dag ville formentlig betyde, at flere hundrede millioner af verdens indbyggere ville blive tvunget til at flytte, siger han.

Stern siger, at andre eftervirkninger vil komme hurtigere – blandt andet ørkenspredninger og smeltning af Himalayas sne, hvorfra der ellers kommer vand til store floder, som op mod to milliarder mennesker er afhængige af.

Langsomme fremskridt

Selv hvis alle lande lever op til løfter, der blev afgivet ved FN-konference i 2010 i Cancun i Mexico, så vil verden stadig stå over for globale temperaturstigninger på 4,0 grader, siger Stern.

Selv om der kun er meget langsomme fremskridt i de internationale klimaforhandlinger, har Stern et begrundet håb om, at en række lande vil begynde at tage penge for udladninger af CO2.

– Det er min personlige overbevisning, at 2013 er det bedst mulige år for dette arbejde, og for at få fordoblet vores bestræbelser på at skabe politisk vilje til at gøre det, som hidtil har været så svagt, siger Stern.

Kilde: jyllands-posten.dk

Scroll til toppen