Hjem > Langsom energiomstilling kan blive dyr for Danmark

Langsom energiomstilling kan blive dyr for Danmark

En hurtig omstilling til vedvarende energi vil ikke koste arbejdspladser, ikke nedsætte Danmarks konkurrenceevne og behøver ikke koste på statsfinanserne. Det er konklusionerne fra VedvarendeEnergis arbejde, som dermed siger klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt midt imod.

Regeringen begår selvmål

”Regeringen risikerer at begå et gigantisk selvmål ved at skrue ned for Danmarks klimaambitioner. VedvarendeEnergis beregninger viser nemlig, at det økonomisk bedre kan betale sig at sætte turbo på den grønne omstilling, så vi allerede i 2030 har 100% forsyning med vedvarende energi, fremfor at fortsætte med fossil energi”, siger Gunnar Boye Olesen, der er politisk koordinator for VedvarendeEnergi. ”Faktisk vil vi kunne spare 11 milliarder om året ved at holde speederen nede. Samtidig vil beskæftigelsen blive øget med omkring 30.000 i omstillingsperioden.”

Omstillingen kan give besparelser i milliardklassen

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt har igen og igen påpeget, at omstillingen ikke må koste arbejdsplaser, ikke svække konkurrenceevnen og ikke koste på statsfinanserne. VedvarendeEnergi når frem til sit resultat ved at sammenligne forskellige scenarier for fuld eller delvis omstilling til vedvarende energi i 2030 med almindelige anvendte forudsætninger for fremtidige energipriser.

VedvarendeEnergis beregninger bakkes op fra flere sider. Professor Frede Hvelplund har været tilknyttet det storstilede forskningsprojekt på Aalborg Universitet, CEESA, der havde et budget på over 20 millioner kroner. Forskningsprojektet viste samme tendens: ”Vi har med en række scenarier i CEESA-projektet vist, at en dansk fremtid med 100 procent vedvarende energi kan give besparelser i milliardklassen”, siger Frede Hvelplund om projektet, der blev afsluttet i 2012.

Også Ingeniørforeningen IDA’s scenarie for omstilling til 100% vedvarende energi i 2050 viser, at omstilling til vedvarende energi kan blive billigere end at fortsætte med et fossilt energisystem, og at omstillingen til vedvarende energi giver positiv effekt på beskæftigelsen.

Kontakt: Claus Christensen, VedvarendeEnergi. Tlf. 36 98 61 13.

Scroll til toppen