Hjem > Listen over miljømæssigt uheldige tiltag er lang

Listen over miljømæssigt uheldige tiltag er lang

VALGDEBAT

BODIL KORNBEK, FORMAND:

Der har ganske vist været lyspunkter i den danske klimapolitik i de senere år, f.eks. Togfonden, Klimarådet og ildsjælepuljen. Og det har ikke kun været med rød bloks stemmer: Togfonden støttes af Dansk Folkeparti, mens Klimarådet støttes af Det Konservative Folkeparti. Alligevel har politikerne flere gange vaklet omkring den grønne omstilling.

Efter et progressivt energiforlig, der bl.a. sikrer 50 pct. vindkraft i 2020 – et forlig, hvor kun Liberal Alliance er imod – har det været svært at holde den grønne linje: Vækstpakker med øget CO2-udslip, forringede forhold for godstog i forhold til de mere forurenende lastbiler, ingen trængselsring eller andre gode løsninger for Københavns trafik.

Listen over miljømæssigt uheldige tiltag er lang

Det kommende folketing bør have en lang grøn dagsorden. Der skal tages store beslutninger de kommende år, som vil afgøre, om Danmark skal være frontløber for den kommende omstilling og være med til at gøre verden mere bæredygtig. Vi skal sætte danske mål for vedvarende energi og drivhusgasudslip frem til 2030 som vort bidrag til EU’s 2030-mål.

Vi skal beslutte, om vi skal have en mere miljøvenlig trafik, eller et trafikhelvede, som f.eks. Liberal Alliance arbejder for med afskaffelse af bilafgifterne og ved at gøre den kollektive transport dyrere og dårligere. Vi skal tage stilling til den miljøskadelige skifergas, som også vil udsætte Danmarks omstilling til vedvarende energi. Og vi skal have omlagt energiafgifterne, så det kan betale sig at vælge de grønne løsninger.

Langt de fleste danskere ønsker en grøn omstilling, specielt hvis de ikke bliver dyrere. Og det kan blive billigere, hvis vi vælger de rigtige løsninger og inddrager befolkningen i omstillingen, så f.eks. vindmøller opstilles af lokalbefolkningen, og ikke mod de lokale. Vi skal også investere i miljøvenlig transport, ikke i flere motorveje.
VedvarendeEnergi har vist, hvordan det kan blive billigere at omstille til vedvarende energi end at fortsætte med fossilt energiforbrug.

Valget 18/6 er ikke bare et spørgsmål om indvandrere eller størrelsen af skatterne. Det er i høj grad et spørgsmål om, om vi skal fortsætte den grønne omstilling.

Scroll til toppen