Hjem > Madspild og frivillighed er drivkraften i ny restaurant

Madspild og frivillighed er drivkraften i ny restaurant

Kasserede råvarer – det er det, der er på menuen hos en ny restaurant, der ønsker at sætte fokus på madspild.

Normalt er et restaurantbesøg ikke det man forbinder med kasserede råvarer, men det bliver der ændret på nu.

I forbindelse med Jazz Festivalen i København har en ny restaurant

ved navn Spisehuset Rub&Stub slået dørene op. Her vil man kun servere mad, der er baseret på overskydende råvarer, som er doneret til restauranten. Derudover består al arbejdskraften i restaurant af frivillige.

 

Ifølge Tore Heerup, en af initiativtagerne til det anderledes restaurant-koncept, er der et klart formål med restauranten:

-Det vi vil er at mindske det store madspild, der er først og fremmest i København.

Gruppen der står bag restauranten har alle været vidne til madspild på tidligere arbejdspladser, så som supermarkeder og andre restauranter. Her er der blevet smidt store mængder madvarer ud, som sagtens kunne spises eller bruges i madlavning.

-Vi tror på, at vi kan være med til at skabe et positivt syn på madvarer, der bliver kasseret og at man sagtens kan spise meget af den mad, som kasseres, siger Tore Heerup.-På den måde håber vi på at ændre folks holdning til mad og mindske den enorme madspild.

Den kasserede mad er lækker

Til spørgsmålet om, hvad det lækre er ved at servere kasseret mad til folk, er pointen fra Tore Heerup, at der jo ikke er noget galt med de råvarer, der bruges.

– Det kan være en agurk der ikke er lige, men krum, eller en banan der ikke er i en klase, forklarer Tore Neerup.

Han understreger dog, at restauranten ikke bruger samme metoder som de såkaldte ‘skraldere’ – et koncept hvor man direkte går efter blandt andet supermarkedernes store mad-containere. I stedet samarbejder restaurant Rub&Stub med blandt andet Fødevarerbanken, som allerede indsamler store mængder af råvarer ind fra supermarkederne.

-Fra Fødevarerbanken modtager vi et stort udvalg råvarer to gange om ugen, siger Tore Heerup.- Så er det selvfølgelig op til vores kok og de frivillige, hvilke råvarer, der bliver brugt i restaurantens retter.

Den største udfordring ved madspild

Den største udfordring ligger i sammensætningen af råvarerne. For der kan være stor forskel på, hvilke råvarer, restauranten modtager.

-Det er vores kok, som står med den største udfordring, nemlig at sammensætte retterne ud fra de vekslende råvarer, vi får. Så det er om at være kreativ, siger Tore Heerup.

Der har indtil videre været både rababertrifli og chili con carne på menukortet. Med hensyn til kødet i chili con carne understreger Tore Heerup, at intet kød har overskredet udløbsdatoen.

Restaurant Rub&Stub holder åben i forbindelse med Jazzfestivallen og igen i midten af august. Den permanente åbning finder først sted den 13. september.

Kilde: dr.dk

Scroll til toppen