Mellemfolkeligt Samvirke har både ret og tager fejl om madbenzin

Er det en god eller dårlig idé at bruge biobrændsel? Det er et gennemgående spørgsmål i en debat her på ulandsnyt med Mellemfolkeligt Samvirke på den ene side og kritikere af kampagnen ’Stop madbenzin’ på den anden. I VedvarendeEnergi følger vi diskussionen interesseret.

Vi arbejder for en verden med 100% vedvarende energi på alle mulige måder bl.a. også med at fremme biobrændsel lokalt i Vestafrika. Og vi debatterer det også, for det er et ret komplekst emne.

Importen af biobrændsel er en kompleks problemstilling

Vi er enige med Mellemfolkeligt Samvirke i, at vi i Europa ikke skal importere biobrændsler fra udviklingslande, og derved bidrage til den store konkurrence på landbrugsjord, som har mange negative konsekvenser. Men vi er ikke enige i, at vi skal standse brugen af biobrændsler: Man kan ikke bare give de danske og europæiske politikeres beslutninger om at skabe et stort marked for biobrændsler skylden for, at nogle store virksomheder fra hele verden (ikke kun europæiske) stjæler jord fra fattige bønder i u-landene. Det er fór forsimplet.

Eksemplet Mali i Vestafrika

Faktisk er der en rigtig god fidus i at fremme biobrændsler som erstatning til fossil energi også i udviklingslande, der bruger enorme summer på at importere olie og benzin. Et land som Mali fx importerer fossilt brændsel for en værdi, der svarer til 1/3 af bruttonationalproduktet. Der er et kæmpe udviklingspotentiale, også for fattige småbønder, i at erstatte den import med eget produceret biobrændsel og samtidig reducere udslippet af drivhusgasser. Det afhænger helt af hvordan det sker.

Debatten om biobrændsel er vigtig

Uanset hvad, så skal Mellemfolkeligt Samvirke have ros for at tage emnet op i en kampagne. For lige så komplekst, indviklet og umuligt det er at kommunikere, ligeså afgørende et spørgsmål er det for landbrugs- og energisektoren globalt set. Og i det spil har verdens fattige ikke de bedste kort på hånden.

Debatten ér vigtig. Interesserede kan bl.a. høre Nils Brøgger Jakobsen fra MS og Anne Grete Holmsgaard, der har kritiseret Mellemfolkeligt Samvirkes kampagne, debattere på VedvarendeEnergi’s debatmøde: ”Redder vi verden eller tager vi mad fra fattige?” den 13 .juni på Folkemødet på Bornholm.

 

Scroll to Top