Hjem > Mere end hver fjerde kirke energitjekket

Mere end hver fjerde kirke energitjekket

EnergiTjenesten har nu gennemgået mere end hver fjerde af landets ca. 2350 folkekirker. Siden indsatsen startede i 2009 er der anvist energibesparelser på ca. 12,5 mio. kWh.

EnergiTjenesten har en meget bred vifte af anbefalinger. Typisk kan ca. halvdelen af besparelserne opnås ved bedre styring af varmen, dels ved hjælp af brugervenlige urstyringer, dels ved ændrede rutiner og indstillinger. Disse tiltag understøttes ved hjælp af kurser for kirkens personale og ved brug af dataloggere til registrering af temperaturer og fugtighed i kirkerne.

Et andet meget væsentligt område er skrotning af oliefyr og fornyelse af varmeanlæg til en mere miljøvenlig opvarmningsform. Det er tiltag, som kræver store investeringer og grundigt forarbejde, hvorfor der ofte går 2 – 5 år eller mere fra EnergiTjenestens gennemgang til det nye varmeanlæg står klar.

Som noget helt nyt er det nu aktuelt at se på udskiftning af kirkernes traditionelle belysning til LED. LED-pærer har ikke tidligere kunnet leve op til de krav, som man har stillet i kirkerne, men kvalitet og design af LED-pærerne har udviklet sig rigtigt meget, samtidig med at priserne generelt er faldet. Det betyder, at der også på dette område kan opnås væsentlige besparelser i de kirker, som bruges flere gange om ugen.

Energimærkning

Et nyt område i år for EnergiTjenesten er energimærkning af præstegårde og sognegårde. Bygningerne er typisk energimærket i 2009, hvilket betyder, at energimærkerne ifølge lovgivningen skal fornys i løbet af 2016. Dette er en spændende opgave, fordi der ligger et stort potentiale i at få realiseret de foreslåede besparelser. Energimærkningen gennemføres derfor som ”pakkeløsninger”, hvor gennemgangene foretages sammen med beslutningstagerne, og hvor der ydes konkret vejledning til gennemførelse af forslagene.

Af Carsten Vejborg, EnergiTjenesten Midtjylland. Februar 2016.

Scroll til toppen