Hjem > Nej tak til uranbrydning i Grønland

Nej tak til uranbrydning i Grønland

VedvarendeEnergi deltager i den grønlandske debat for og imod en uranmine ved Kuanarsuit/Kvanefjeld ved Narsaq i Sydgrønland.
Den største demonstration i Grønlands historie fandt sted i Nuuk, da det grønlandske landstyre skulle afgøre, om der skulle være mulighed for uranbrydning i Grønland.

Organisationen ”Namik Qujanaq” (Nej tak) havde kaldt til modstand mod ophævelsen af det hidtidige princip

om ikke at bryde uran i Grønland. En beslutning der fuldstændig matcher den danske beslutning fra 1985, hvor samtlige partier i det danske folketing besluttede ikke at indføre atomkraft i den danske energiforsyning.

 

Valget ophævede nultoleranceprincippet

Indtil det grønlandske valg i foråret var der således fælles fodslag mellem begge parter inden for Rigsfællesskabet. Det er der ikke længere. Ved valget i marts vandt Siumut og ophævede øjeblikkelig det nultoleranceprincippet, som hidtil har sikret at der ikke er blevet brudt uran fra grønlandske mineralforekomster.

Som bekendt er råstofområdet blevet overdraget til det grønlandske selvstyre, men da en eventuel brydning af uran indebærer både militære og sikkerhedsmæssige forhold er det en sag, der i praksis involverer begge parter i Rigsfællesskabet. Den konfrontation er der imidlertid ingen af de to parter, der for alvor har taget. ”Vi er enige om at være uenige,” som den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt udtrykte det.

Råstofområdet er en gang for alle overdraget til det grønlandske selvstyre. Det kan der ikke ændres ved. Men der er en lang række internationale aftaler, som skal håndteres og her er den danske stat en uomgængelig partner.

Spillet om den folkelige opbakning

Den folkelige rørelse stoppede ikke med demonstrationen i Nuuk. Ved møder i fx Narsaq har der været stuvende fuldt, når der er blevet diskuteret ja eller nej til uranbrydning. Derfor er det deprimerende at intet tyder på at der bliver folkeafstemning om en eventuel brydning af uran. Det var ellers et af Siumiuts valgløfter.  Der er tydeligvis en enorm interesse for oplysninger om miljø- og sundhedsforhold i forbindelse med brydning af uran.

Endnu mere fundamentalt er det, at ophævelsen af nultolerancepolitikken ikke drejer sig specielt om en uranmine ved Kvanefjeld. Ophævelsen af drejer sig om uran hvor som helst i Grønland. Og der er mulige uranforekomster en række steder i Grønland – nogle med en koncentration af uran, der er højere end i Kvanefjeld.

Den 18. marts 2014 starter årets forårssamling i det grønlandske landstind Inatsisartut. Samlingen strækker sig 10 uger frem. I den periode er alle politikere samlet i Nuuk. Det betyder, at det er i den periode, det vil være muligt at påvirke den grønlandske urandebat. Siumut er for uranbrydning. IA er imod. Meget tyder på, at befolkningen er imod og at IA ville vinde valget, hvis det blev udskrevet netop nu.

VedvarendeEnergi er sammen med Det Økologiske Råd, den grønlandske miljøorganisation Avataq og NOAH Fríends of the Earth i gang med en oplysningskampagne om miljøforholdene i forbindelse med uranbrydning.

 

Scroll til toppen