Grønne Værksteder

Reparationsværksteder, energirådgivning og andre grønne aktiviteter hvor seniorer 60+ bidrager til klimaomstilling i deres lokalsamfund.

VedvarendeEnergi har bidraget til at opstarte fire grønne værksteder og borgergrupper, der på forskelig vis arbejder med klima og bæredygtige i deres lokalsamfund. Grupperne består af (primært) mænd 60+ med interesse for klima, miljø, teknik og natur.

Alle grupper har etableret reparations-værksteder, i Stevns tilbyder dee vejledning om energirenovering, gruppen på Samsø arbejder på at etablere naturstier og shelters rundt omkring på øen, i Stubbekøbing laver de fællesspisning og sanketure, i Ballerup har de åbent værksted og Gundsømagle laver de kreative projeter med genbrugte tekstiler.

Læs om alle værksteder på www.grønt-værksted.dk

Baggrund

I VedvarendeEnergi tror vi på, at der er behov for alle i den grønne omstilling. Derfor har VedvarendeEnergi startet projektet ”Grønne Borgergrupper 60+”, som blev opstartet i fire lokalsamfund fordelt over hele landet. Borgergrupperne har arbejdet med grønne aktiviteter fra 2018-2021, og fortsætter efter projektperioden med at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige.

Grupperne mødes i praktiske fællesskaber. Allerede nu er der flere andre steder i landet, hvor praksisfællesskaber omkring grøn omstilling samler engagerede seniorer: I Sønderborg har en gruppe lavet et såkaldt ”Maker-space”, hvor bl.a. man kan lave sin egen solfanger ud af brugte dåser. Og i Høje-Taastrup har man lavet et reparationsværksted, hvor pensionister bruger deres erfaringer fra arbejdslivet til f.eks. at reparere defekt elektronik. På den måde redder de en masse el-apparater fra at ende på lossepladsen.

VedvarendeEnergi har lang erfaring med at engagere borgere i sagen for den grønne omstilling, og vi ved fra vores eksisterende lokalforeninger, at ældre har viden, erfaring og stor interesse for at arbejde med sagen. I de fire grønne borgergrupper har vi derfor fokus på at inddrage ældres viden og kompetencer, og vise hvordan de kan bidrage til et bæredygtigt samfund.

Læs mere om reparationsværkstederne

Grupperne understøttes af VedvarendeEnergi og samarbejdspartnere med lokale partnere.

Projektet er støttet af Velux fonden.

Grøn Gruppe Stevns

Grønt Værksted Stevns er navnet på en gruppe aktive ældre, som har fokus på klimaet. Gruppen, som er støttet af VedvarendeEnergi og Stevns Kommune, holder til på Stevns Bibliotekerne i Hårlev. Indslaget er sponseret af gruppen på Stevns og produceret af Nikolaj Andersen, Stevns Web TV.

Læs interview med de frivillige mænd i Grønt Værksted Langå, feb. 2022: Grønne Værksteder skaber fællesskaber

Interesseret?

Hvis du tænker, at det kunne være oplagt med et Grønt Værksted i dit lokalområde, er du velkommen til at kontakte vores projektleder og frivilligheds-konsulent.

nilas_foto

Nilas Bay-Foged

Projektleder
Scroll to Top