Fem fede råd

Som ung kan det være svært at overskue, hvad man selv kan gøre for at bremse klimaforandringerne. Batter det egentlig noget, at en person husker at slukke lyset? Ja det gør det. Faktisk er det sådan, at du spiller en super vigtig rolle, hvis vi skal stoppe klimaforandringerne.

Vil du med dit gymnasium deltage i Fem Fede Dage, som UngEnergi afvikler hvert år i april og november, så læs mere her:

Begræns dit CO2-forbrug

Politikerne kan gøre meget for at reducere Danmarks CO2-udledning, blandt andet ved at forsyne Danmarks befolkning med bæredygtig, CO2-neutral energi, der ikke belaster klimaet. Men det er ikke nok. Størstedelen af den samlede CO2-udledning kommer nemlig fra almindelige borgere. Hver gang vi spiser en bøf, drikker en øl, oplader laptop’en, køber nye gadgets eller et stykke tøj, så udleder vi CO2.

Find de fede alternativer

Du kan sagtens leve dit liv som du plejer og samtidig sænke dit energiforbrug. Det handler bare om at finde de fede alternativer. Og det behøver ikke at være kedeligt. Slet ikke. Vi har samlet fem fede råd, og hvis du følger dem, er du pænt bæredygtig. Læs dem i folderen “Fem fede råd som gør dig bæredygtig” her:

[pdfviewer width=”1200px” height=”600px” beta=”true/false”]https://ve.dk/wp-content/uploads/2018/04/UE_EnFedFolder_mail.pdf[/pdfviewer]

 

Secondhand fremfor Shopaholic

Tag et kig i dit klædeskab. Det udleder 50 kg. CO2 at producere bare et stykke tøj. Vi siger ikke, at du skal stoppe med at købe lækre klude. Bare du tænker over det og ikke går shopaholic.

Hipsterne har forstået det! Når de flasher de seneste genbrugs-unika, definerer de ikke bare en trend, de skåner også miljøet ved at vælge second hand.

 

Slukket frem for strømspild

Brug den bærbare og spillekonsollen med god samvittighed – bare du husker at slukke på kontakten, når de ikke er i brug. Lader du elektriske apparater stå på standby, er det faktisk det samme som at lade vandhanen løbe døgnet rundt. Tænk i det hele taget over, hvordan du bruger strøm, vand og varme. Hold rumtemperaturen på 20 grader, tag brusebad på 5 minutter, og drop tørretumbleren. Så er du godt på vej.

 

Kål frem for kød

Spis kål, kartofler eller andre former for grøntsager frem for rødt kød. Kød er så stor en CO2-synder, at selv en lille ændring i kosten betyder mere, end hvis man sparer 10 procent på både benzin, el og varme.
Det skyldes dyrenes enorme fodermængde, udledning af drivhusgassen metan fra deres fordøjelse, samt energiforbruget under produktion og transport. Skært oksekød udleder 27 kg. CO2 pr. kg. kød, mens 1 kg. kartofler udleder sølle 0,22 kg.

 

Festival frem for fly

Brug din ferie på en festival i stedet for charter: Festival er faktisk en af de mindst CO2-udledende ferieformer – modsat flyrejsen fra København til New York t/r, som udleder 1,5 tons CO2 pr. passager. Transport er i det hele taget en stor synder i vores CO2-regnskab. Hele 30 procent af den samlede udledning kommer fra biler, busser og fly. Fly er den helt store transportsynder, men bilen er heller ikke for god. En gennemsnitlig bil, der kører 20.000 km. på et år, udleder knap 3 tons CO2 om året.

 

Fadøl frem for flasker

Drik fadøl frem for flaskeøl. Kun 1/3 del af CO2-udledningen fra en flaske vin/øl stammer fra selve produktionen, resten afhænger af transport og emballage. Når det drejer sig om transport, har fadøl den mindste omkostning, da øllet bliver opbevaret i genbrugte fustager, der transporteres i større antal pr. bil. Få fx leveret fustager fra et lokalt bryggeri til jeres fredagsbar!

Scroll to Top