Hjem > På vej mod 3 graders global opvarmning og alle ser glade ud

På vej mod 3 graders global opvarmning og alle ser glade ud

BLOGINDLÆG

På ved mod 3 graders global opvarmning og alle ser glade ud v. Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi, søndag d. 6/12 – 2015:

På COP21 startede weekenden med, at forhandlingslederne lørdag morgen kom med samlede udkast til en Paris-aftale og andre forslag til beslutninger på COP21. Selvom det stadig er fuldt af paranteser og alternative tekster, er det et skridt på vejen mod en aftale.

Landene fik så lørdag formiddag til at kommentere det, og kl. 18 åbnede så COP21’s officielle ministermøde med, at udkastene blev overgivet til ministrene til fortsat forhandling. Ministrene, der tog imod dokumentet, var alle glade, da alle havde deres foretrukne forslag med, selvom de fleste stadig var i kantede parenteser.

Der var enkelte utilfredsheder, f.eks. var Rusland utilfreds med, at den russiske oversættelse ikke var kommet, mens forslagene var på de andre 6 FN-sprog. Det lovede Klimakonventionens sekretariat at få rettet i en fart. Selv de normalt meget kritiske lande i gruppen af Like-Minded Development Countries – LMDC udtalte sig positivt. Efter kun halvanden times diskussion afsluttede den franske formand mødet og indkaldte til drøftelser om forslaget søndag eftermiddag. Her var dog ikke deltagelse af NGOer, så vi må vente til mandag med at få referat af, hvor godt det gik.

Det franske formandskab gør det bedre end Danmark gjorde i 2009

Til gengæld var der masser af NGO-deltagelse både på Climate Action Networks (CANs) traditionelle fest lørdag midt i COP’en, hvor vi var næsten 3000 mennesker tæt sammen på et diskotek på Montmartre, og på CANs strategimøde søndag eftermiddag. Her var smilene over aftalen ikke så store. Selvfølgelig var alle da glade over, at det ser ud til, at det franske COP-formandsskab er bedre til at styre processen end det danske formandsskab var ved COP15 i 2009.

Men frygten var stor for, at der bliver en Paris-aftale, som bare blåstempler de planer (INDC’er) som landene har lagt frem, og at I-landene lover lidt finansiering til U-landene. Det kunne så fastholde de nuværende INDC’er de næste måske 10 år, hvilket vil give en udvikling mod 3’C global opvarmning, langt mere end de 1,5 – 2’C, som landene faktisk er enige om.

Hvilken aftale vælger politikerne nu?

Nu er spørgsmålet: Vil landene lave en Paris-aftale, hvor der i starten står, at vi skal begrænse den globale opvarmning til 1,5 -2’C og samtidig blåstemple nationale indsatser, der leder til en 3’C varmere verden? Eller vil de aftale, at de nationale indsatser skal gennemgås i løbet af de nærmeste år for at sikre, at vi begrænser den globale opvarmning til under 2’C? Det er ét af de afgørende punkter i den kommende uges forhandlinger.

 

Scroll til toppen