Hjem > Råd: Den rette rådgivning er vejen til store energibesparelser

Råd: Den rette rådgivning er vejen til store energibesparelser

Små og mellemstore virksomheder kan skære en tredjedel af energiforbruget, hvis de får den rette rådgivning, vurderer Det Økologiske Råd i en ny rapport.

Der er et stort uudnyttet potentiale for at spare energi i de små og mellemstore virksomheder, men ind til videre er de blevet overset i den almindelige energispareindsats. Energiselskaber og rådgivere har hidtil ikke haft fokus på dem, og det er ærgerligt, mener Christian Jarby, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Han har netop udarbejdet en publikation, som kortlægger sparepotentialet og de barrierer, der forhindrer, at det bliver udnyttet.

“Vi vurderer, at de små og mellemstore virksomheder kan spare omkring 33 procent af energiforbruget ved f.eks. at investere i ny energibesparende belysning, udnytte overskudsvarme, efterisolere, udskifte døre, porte og vinduer og anskaffe ny energivenlig ventilationen”, siger Christian Jarby.

“I mange tilfælde drejer det sig om overkommelige investeringer, som tilmed kan sænke sygefraværet og øge produktiviteten”, vurderer han.

Den rette uddannelse nødvendig

Når de små og mellemstore virksomheder ikke af sig selv udnytter sparepotentialet, skyldes det i mange tilfælde, at det er svært at overskue, hvordan forbedringerne skal gribes an, og om de er rentable.

“Derfor er det vigtigt, at eksempelvis håndværkere og installatører får den nødvendige uddannelse i de nye energiteknologier. De skal også kunne støtte sig til standardløsninger, kende til finansieringsmulighederne og formidle tilskud fra energiselskaberne.”

“Der er i det hele taget brug for at fokusere mere på, hvordan det kan blive nemt og overkommeligt for de små og mellemstore virksomheder at spare på energien. Det skal være enkelt og overskueligt at gennemføre energibesparelserne, for at de sker”, siger Christian Jarby.

Det Økologiske Råds nye publikation om energibesparelser i små- og mellemstore virksomheder (SMV) er udgivet som e-publikation med støtte fra Energifonden.

Kilde: Energy-supply.dk

Scroll til toppen