Hjem > Rekord i overforbrug

Rekord i overforbrug

Otte måneder inde i året har Jordens befolkning opbrugt de ressourcer, som Jorden skaber hvert år. Det er hurtigere end nogensinde før. Dagen kaldes ”Earth Overshoot Day”.

Når man overforbruger Jordens ressourcer, som vi gør og har gjort i mange år, svarer det til at skære grenen af for at spise et æble. På et tidspunkt vælter træet. Det er netop, hvad der sker med Jorden lige nu, og hvis vi fortsætter vores overforbrug, vil Jorden uundgåeligt bukke under for presset. I dag oplever vi sygdomstegn på overforbruget af ressourcerne: mangel på drikkevand; dyrearter, der udryddes; og en kæmpe mængde CO2, der ophobes i atmosfæren. For at vende denne tendens har vi brug for en bæredygtig udvikling.

Vi kan i Danmark være et foregangsland med udvidelse af vedvarende energiformer som vind- og solkraft og gøre mere for at nedbringe vores samlede energiforbrug.

Konkret foreslår vi fra miljøorganisationen VedvarendeEnergi en række tiltag, der kan bremse nedbrydningen af Jorden

Massive investeringer i kollektiv trafik, der skaber færre biler på vejene; udvidelse af vindmøllekapaciteten, så den bliver vores primære energikilde i stedet for olie og kul; reducering af import af særligt CO2-belastende varer, eksempelvis soja, der er en kæmpe CO2-synder; samt deklarationskrav for en vares CO2-aftryk på lige fod med næringsindhold og E-numre, så forbrugere har mulighed for at vælge de mest CO2-besparende produkter.

Disse tiltag er kun en del af løsningen, for vi er nødt til at erkende, at vi alle som forbrugere har et personligt ansvar for Jordens forværrede tilstand og derfor også har et ansvar for at handle og agere bæredygtigt.

Mikkel Hyldig, politisk medarbejder hos VedvarendeEnergi.

Om forfatteren

Scroll to Top