Hjem > Skifergas eventyr i Polen udebliver

Skifergas eventyr i Polen udebliver

Efter de første 44 efterforskningsboringer er gennemført, er den polske skifergasoptimisme kølnet en hel del. Der er ikke fundet skifergas på polsk grund i de mængder, der gør, at det kan betale sig at udvinde.

Både polske og udenlandske har boret efterforskningsboringer siden de første licenser blev givet i juli 2010. Operatørerne må erkende, at de geologiske forhold er vanskeligere, end forudset, og det derfor bliver meget dyrere at få gassen op.

Det amerikanske Energy Department har ellers vurderet, at Polen har skifergas forekomster nok til at dække landets behov for gas de næste 300 år. Derimod mener US Geological Survey, at der er meget begrænset med skifergas i området fra Gdansk til det vestlige Ukraine.

Man regner nu med, at der går mindst to år mere, før man får afklaret, om der overhovedet er skifergas i Polen, som det er værd at udnytte, skriver Platts MC Graw Hill Financial.

Kilden til oplysningerne kommer fra den polske finansminister Wlodzimierz Karpinski udtalelser til polsk radio.


Danmark bør tage Polens erfaringer med skifergasboringer til efterretning og satse målrettet mod 100 procent vedvarende energi

Ligesom i Danmark, ligger skifergaslagene i Polen i 3 – 4 km dybde. Men modsat Danmark er Polen hurtigt kommet i gang med efterforskningsboringer efter skifergas. Den polske regering har understøttet skifergasindustrien i håb om at finde en billig energikilde, samt mindske afhængighed af stærkt forurenende elsektoren, samt import af russisk gas.

Udebliver det polske gas eventyr de næste år vil den polske regering satse på at bygge to atomkraftværker i stedet.

Vendsyssel Energi- og Miljøforening håber på, at vanskelighederne i forbindelse med at udvinde skifergas i Polen også vil være gældende for området i Vendsyssel, så politikkerne i Danmark fortsat kan fokusere på 100 procent omstilling til vedvarende energi.

Yderligere information om skifergas prøveboringer i Polen, se: http://www.platts.com/latest-news/electric-power/Warsaw/Poland-faces-choice-between-shale-gas-and-nuclear-26015976

 

Scroll til toppen