Hjem > Skifergas

Skifergas

D. 17 august droppede det franske energiselskab Total at bore efter skifergas i Dybvad, Nordjylland. Det nordjyske slag blev vundet, men kampen mod skifergas i hele Danmark fortsætter, og Total har stadig licens til at bore efter skifergas indtil juni 2016.

Boringerne blev ikke droppet fordi danske politikere kunne se menneskelige og miljømæssige konsekvenser ved skifergasboringer, men fordi det ikke var og er rentabelt for Total at fortsætte boringerne. Oven i det så sætter skifergas en kæp i hjulet på den grønne omstilling, som kort sagt betyder, at klimaforandringerne rykker tættere på, og scenariet med 100 % vedvarende energi længere væk.

Næste skridt for Energiminister Lars Christian Lilleholt er at undersøge den indvirkning skifergasboringer har for naboer til boringerne, luftforureningen, undergrunden og den kraftige lastbilstrafik, som boringerne vil medføre. Energiministeren burde kigge mod USA, hvor skifergaseventyret kører for fuld kraft. Her viser amerikanske undersøgelser, at op mod 9% af alle skiferboringer har skadelig indvirkning på miljøet, når der via fracking bruges mio. liter ferskvand på at pumpe store mængder kemikalier ned i undergrunden for at sprække de lag, der gemmer på skifergassen.

De fossile energikilder skal blive i jorden, hvis vi skal gøre nogen forhåbninger om at stoppe klimaforandringerne. Og omstillingen skal helst ske inden 2030. Total tog beslutningen om at stoppe boringerne, ikke politikerne. Det første slag er vundet, men det er vigtigt at presset på politikerne fortsætter, så skifergas forbydes i fremtiden.

Derfor er vi hos VedvarendeEnergi godt i gang med en landsdækkende kampagne, der vil sætte en stopper for skifergas i Danmark en gang for alle.

Scroll til toppen