Hjem > To jyske naboer stopper skifergasprojekt i Nordjylland

To jyske naboer stopper skifergasprojekt i Nordjylland

Tilladelserne til vandboringer forud for jagten på skifergas er givet på så tyndt et grundlag, at Natur- og Miljøklagenævnet nu stopper projektet midlertidigt.
Det franske energiselskab Total må vente endnu længere på at stikke snablen i den jyske muld. To kritiske jyder – og i øvrigt naboer – har nemlig klaget til Natur- og Miljøklagenævnet, og nævnet giver dem medhold. Som konsekvens bliver projektet nu sat på stand-by.

De to jyder har klaget over Frederikshavn Kommunes tilladelse til vandboringer forud for Totals prøveboringer. Tilladelsen blev givet helt tilbage i oktober 2012, men grundlaget for tilladelserne er for tyndt, mener nævnet. Frederikshavn Kommune har ellers fået udført beregninger, der viser, at en indvinding på 5.000 kubikmeter vand om året kun vil sænke vandspejlet med en centimeter hos de to kritiske jyder, der bor en kilometer væk på Blåkildevej. Men det regnestykke er altså behæftet med for stor usikkerhed.

Ifølge formanden for kommunens plan- og miljøudvalg, Anders Brandt Sørensen (S), er der tale om “redaktionelle ændringer” for at gøre grundlaget godt nok. Han afviser dog at ordne sagen rent administrativt, men føler sig nødsaget til at behandle det politisk, fordi det er skifergas.

»Vi skal ikke risikere, at nogen bagefter siger, at der blev fejet ting ind under gulvtæppet,« siger han til Ingeniøren.

Det betyder, at Total må vente på, at sommerferien er overstået, så politikerne kan behandle sagen i august. Derefter kommer en klagefrist på fire uger, og skulle det hele så flaske sig, kan boringerne starte omkring oktober, siger Anders Brandt Sørensen.

Vandboringerne sker i henholdvis 170 meter og 60 meters dybde. Kommunen burde ifølge Natur- og Miljøklagenævnet have vurderet boringernes omfang, grundvandskvaliteten og intensitet, samt de hydrogeologiske forhold i området, ligesom kommunen burde have fastsat en maksimal boredybde for begge boringer, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Kilde: ing.dk

Om forfatteren

Scroll to Top