Hjem > Tysklands regering vil begrænse udskældt metode til udvinding af skifergas

Tysklands regering vil begrænse udskældt metode til udvinding af skifergas

Den tyske regering vil ikke at lægge tysk jord til udviklingen af skifergasudvinding og indfører forbud mod hydraulisk frakturering i områder, hvor der kan udvindes drikkevand.

Det bliver ikke let for interesserede olie- og gasselskaber at indvinde skifergas i Tyskland.

I hvert fald ikke, hvis det står til miljøminister Peter Altmeier, der ikke ser en fremtid for skifergas i Tyskland lige om hjørnet.

I en video, der ligger på ministeriets hjemmeside, forklarer Altmeier, at tvivlen om miljøpåvirkningen ved hydraulisk frakturering bør komme borgerne til gode. Derfor har skifergas lange udsigter, selv om flere lande (hovedsageligt USA, red.) har fået økonomisk succes med indvinding af naturgas fra skiferlag, hedder det.

Ifølge ministeren betyder det et konkret forslag om at forbyde frakturering i områder, hvor der kan udvindes drikkevand.

»Budskabet er, at vi ikke ønsker at facilitere udviklingen af skifergas i Tyskland,« lyder det fra Peter Altmeier.

Ifølge avisen The Guardian ønsker et flertal i Forbundsdagen, at regeringen strammer reglerne for brugen af hydraulisk frakturering, hvor enorme mængder vand tilsat forskellige former for kemikalier pumpes ned i undergrunden under højt tryk.

Det får de geologiske lag til at åbne sig, så gassen lettere strømmer mod brønden. I USA har der været eksempler på forureninger af grundvandet, først og fremmest i Wyoming.

Modstanderne mener at, forureningen efter at alt dømme stammer fra produktionen af skifergas, hvilket bliver støttet af miljømyndighederne. Tilhængerne af skifergas henviser derimod til de specifikke geologiske forhold i området.

Frankrig vurderer alternativerne

Frankrig, der har et stort potentiale for skifergas, har indført et moratorium mod skifergas i 2011. I starten af måneden kunne avisen Le Figaro så fortælle, at parlamentets kontor for evaluering af videnskabelige og teknologiske beslutninger, Opesct, nu vil analysere alternative teknologier til skifergasindvinding. Første rapport lander i foråret.

Også briterne har haft et forbud. Det blev ophævet i december, hvor regeringen til gengæld oprettede et kontor med fokus på ukonventionelle olie- og gas ressourcer.

I Tyskland ligger skiferlagene i først og fremmest i den nordvestlige del af landet, og reglerne er i dag sådan, at det er op til de enkelte delstater at regulere på området.

Det er heller ikke første gang, at der er kritiske røster fremme fra den tyske regering om skifergas og fracking. I maj 2012 skrev avisen Der Speigel, at den daværende miljøminister Norbertt Röttgen ville forbyde indvinding af skifergas.

Den 8. februar kunne Speigel så fortælle, at Berlin ville ophæve et moratorium mod indvinding af skifergas, og nu er beskeden så, at man ikke er imod, men heller ikke vil facilitere projekter i landet.

Lige nu er der ganske få skifergasprojekter i Tyskland, men både ExxonMobil og Wintershall, der er et datterselskab under kemigiganten BASF, ønsker at udforske mulighederne for skifergas i Tyskland.

I 2012 beregnede ExxonMobil, at der findes 827 milliarder kubikmeter gas under Tyskland. 80 procent er ukonventionelle gasforekomster herunder skifergas.

Kilde: Energy-supply.dk

Om forfatteren

Scroll to Top