Kvanefjeld på Grønland
Hjem > Urandepot på Grønland vil lække
Kvanefjeld på Grønland

Urandepot på Grønland vil lække

En ny rapport om uranudvinding på Grønland fastslår, at der vil sive stærkt forurenet vand fra to affaldsdepoter blandt andet til en sø ved byen Narsaq, der ligger ca. 10 km fra den fremtidigede uranmine.  Rapporten er skrevet af den hollandske ekspert i miljø-, energi- og teknologivurdering Jan Willem Storm van Leeuwen.

Kvanefjeld på Grønland

“Storm van Leeuwens rapport kommer med noget af den information, som vi mener har manglet i debatten indtil nu” siger Mikkel Myrup, der er formand i den grønlandske miljøorganisation Avataq. Han taler på vegne af tre andre organisationer også: Det Økologiske Råd, NOAH Friends of the Earth Denmark og Vedvarende Energi.

 
Avataq-formanden har særligt læst ét afsnit i den hollandske rapport med nysgerrighed. Det handler om, hvad Greenland Minerals and Energy har tænkt sig at gøre ved resterne fra deres minearbejde – resterne af sten, metal og uran.
 
“Det materiale kommer til at blive opsamlet i nogle deponier, som uden tvivl kommer til at lække en dag. Det vil sige, at de farlige kemikalier og flere radioaktive stoffer de vil komme til at havne i miljøet omkring Narsaq. Det er nu uden for enhver tvivl”, siger han.
 
Kilde: knr.gl

 

Scroll til toppen