Ansvarlige investeringer
Hver dag forsvinder lokalsamfund for at gøre plads til fossile infrastruktursprojekter. Kulkraftsværker, dæmninger, miner, gasudvinding- og distribution ødelægger lokalsamfundene med forurening og tvangsforflyttelser. Forurening har direkte kobling til infrastruktursprojekter, som Danmark også støtter. VedvarendeEnergi står sammen med og støtter de kræfter, som står i front og udfordrer udemokratiske institutioner ude i verdenen.
Veltilrettelagte infrastruktursprojekter udarbejdet efter en rådgivende model kan være med at gavne dem, der har allermest brug for det. Men store og omfattende infrastruktursprojekter er per definition højrisiko projekter, som ofte implementeres i ressourcerige områder, hvor lokalbefolkningen og miljøet påvirkes i stor stil. Projekterne har ofte omfattende konsekvenser såsom ekspropiration, forurening og tvangsforflyttelser af lokalbefolkningen.
Den hurtigt voksende klimakrise og tab af biodiversitet er tæt forbundet med disse projekter, der sjældent tager højde for de miljømæssige konsekvenser: Alt fra kraftværker, som udleder store mængder af drivhusgasser, til dæmninger, vandkraftsværker og mineprojekter, der rydder og ødelægger verdens skove og have. Udover de store miljømæssige konsekvenser, påvirker infrastruktursprojekter i stor stil også lokalbefolkningen ved at udsætte dem for forurening og tvangsforflytning, samt ved at begrænse deres adgang til naturlige ressourcer som vand.
Derfor er gennemsigtighed og høringsprocessor uundværlige i udarbejdelsen af miljøvurderinger og genbosættelsesplaner for styrke berørte gruppers og tredjeparters mulighed for at minimere risici i forbindelse med projekterne, at omformulere projektdesignet eller at finde alternative løsninger. Dertil spilleraktindsigt i projektoplysninger også en essentiel rolle i forhindringen af, at projekterne ender i korruptions- og gældskandaler, hvor de ikke tjener noget formål.
I sidste ende burde udviklingsinvesteringer tjene befolkningen. Og det er hér, hvor stater kan være med til at sikre, at udviklings- og infrastruktursinvesteringer bruges til at fremme bæredygtighed til fordel for befolkningen og miljøet.
Offentlige investeringer
Danmark bruger som andre lande sit statsbudget til at finansiere udviklings- og infrastruktursprojekter internationalt. Offentlige investeringer til udviklingsprojekter bliver fordelt på store nationale fonde såsom Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og den nyoprettede Grønne Fremtidsfond (Danmarks Grønne Fremtidsfond); internationale finansinstitutioner, hvor Danmark er aktionær, herunder Verdensbanken, Den Asiatiske Udviklingsbank (ADB), Den Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank (AIIB), Den Europæiske Investeringsbank (EIB), Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD), og FN’s Grønne Klimafond (EKF). Derudover får Danmarks Eksportkredit (EKF), som forsikrer og støtter det danske erhvervsliv, når de arbejder i højrisiko områder, også del i de offentlige investeringer.
Offentlige investeringer i udviklings- og infrastruktursrojekter udgør størstedel af Danmarks investeringer internationalt. Store og omfattende infrastruktursprojekter, såsom gasudvindinger i Nordsøen, byplanlægning med videre, kan have store konsekvenser for lokalmiljøet, hvor de bygges. De hidtidige konsekvenserne har blandt andet inkluderet øget fattigdom, ødelæggelse af naturområder, begrænset adgang til livsnødvendige ressourcer som vand, brud på menneskerettigheder og svækkelse af demokratiske institutioner.
Relaterede artikler
NGO’er: Nyetableret eksportfinanskoalition slækker på klimaambitionerne
AIIB-finansieret infrastrukturprojekt i Indonesien får løftet pegefinger fra FN
Åbent brev til USA’s regering: Stop offentlig finansiering af fossilindustrien
Ny rapport: AIIBs mangelfulde omgang med gennemsigtighed og offentlige informationer
VE’s høringssvar til den britiske regerings plan om at udfase fossile brændstoffer i internationale investeringer: Planen er et stort skridt, som skal være hurtig og omfattende
NGO’er til EIB: Husk jeres klimaløfter
Syv internationale NGO’er dumper AIIB’s nye forslag til krav om sociale- og miljømæssige vurderinger
NGO’er til erhvervsministeren: Den Europæiske Investeringsbank (EIB) må følge Parisaftalen med en mere ambitiøs ”Climate Roadmap”
Новая Китайская Международная финансовая организация: Дефицит прозрачности
VedvarendeEnergi og 8 andre organisationer opfordrer staten til grønnere eksportkredit
AIIB shows signs of transparency deficit
The AIIB’s Transparency Deficit
Multilateral Development Banks: Too many loopholes
Eksportkreditter med et grønt aftryk
Danmarks Grønne Fremtidsfond og eksportkredit – opfordring fra VedvarendeEnergi
Danmarks Grønne Fremtidsfond og eksportkredit – opfordring fra VedvarendeEnergi
Internationale NGO’er til AIIB: Hvorfor skal projektplaner holdes hemmeligt for offentligheden?
Comments on AIIB’s Environmental and Social Framework
VedvarendeEnergi opfordrer erhvervsministeren til at følge gode ord op med mere handling for grøn eksport
VedvarendeEnergi om EU’s investeringsbank: Luk sort smuthul i klimaplan
The Beijing-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB): Global leader in infrastructure finance at what cost? The AIIB’s Approach to Transparency and Public Access to Information
Rapport om grønne investeringer
Fem kriterier skal lede grønne investorer på vej
Ny rapport om investeringer i infrastruktursprojekter
Bæredygtige investeringer – mere fra vores seminar
Kinas nye Silkevejsprojekt
Kina er verdens største producent og investor i CO2-neutrale energikilder, der blandet andet skal være med til at mindske Kinas CO2-udledning inden 2030 (Paris-aftalen), og samtidigt skal gøre Kina CO2-neutralt i 2060, som landet leder, Xi Jinping, annoncerede til åbningen af FN’s Generalforsamling i 2020.
Men på trods af klimaambitionerne står Kina stadig for en stor del af verdens CO2-udledning. Kul udgør stadig – dog i en mindre grad – en stor del af landets energiforsyning, hvor lempelser på udledningskrav har ledt til flere kulkraftsværker nationalt og internationalt. Derudover står Kina bag verdens største infrastruktursprojekt kaldet Belt and Road-initiativet (BRI), som blev lanceret i 2013, og som er en fortsættelse af Kinas Going Out-strategi, hvor flere kinesiske virksomheder skal investere i udviklingsprojekter, især med fokus på transport- og energisektoren, i udviklingslande. Det gør Kina til verdens største offentlige investor i fossile brændstoffer med investeringer svarende til 120 milliarder kroner om året til olie- og gasindustrien, og 32 milliarder kroner om året til kulindustrien ifølge en rapport fra G20. Kinas investeringer i f.eks. nye kulkraftværker gennem BRI-programmet har store sociale og miljømæssige konsekvenser i de lande, hvor de opføres. Sydøsteuropa, som både tæller EU-medlemslande (Rumænien og Ungarn) og kandidatlande til EU (Serbien, Bosnien-Herzegovina og Montenegro), er et af de områder, hvor BRI-programmet investerer allermest.
Udover de store miljømæssige konsekvenser, er projekter under BRI-programmet også kendt for at have en lav grad af gennemsigtighed i processen, hvor berørte grupper har begrænsede muligheder for at holde kinesiske virksomheder ansvarlige for de menneskelige og miljømæssige konsekvenser i forbindelse med projekterne. I de seneste år, er kinesiske virksomheder blevet stærkt kritiseret for ikke at tage højde for disse konsekvenser, og er blevet stærkt opfodret til at udvikle retningslinjer med en højere social og miljømæssig standard.
Video om emnet
Oversigt over internationale kinesiske kulprojekter i 2020

Se flere grafer om Kinas infrastruktursprojekter her.
Relaterede artikler
Kinesisk kulkraft er ved at blive stoppet i Bosnien
Stigende kinesisk indflydelse skaber bekymring i EU
Ny analyse: Miljøskader, menneskerettighedsbrud og chikane kendetegner kinesisk ejede virksomheder, som skal løfte den serbiske økonomi
Kinesiske investeringer på Balkan skaber bekymring blandt EU-parlamentarikere
Chinese investment puts a cloud over the Balkans
Press Release: EU-China leaders’ meeting: EU must do more to tackle legal breaches by Chinese companies in Europe, say civil society organisations
China’s Coal Projects Outside its Borders
Why must the EU solve Chinese coal problems in Southeast Europe?
China’s energy law could help address the Belt and Road’s climate impact
Kina bygger ny global kulindustri – stik imod klimamålene
Kina finansierer kulkraftværker i Østeuropa
VedvarendeEnergi nævnt i Le Monde
The Belt and Road Initiative: How Chinese coal technologies export to Europe and the world undermines global climate goals
Pensionsselskabers Investeringer
Danske pensionsselskaber har i mange år været med til at øge drivhusgasudledningen igennem deres investeringer i fossile energiprojekter. Vores arbejde skal sikre, at danske pensionskunder er med til at påvirke deres pensionsselskaber i en grønnere retning. Igennem flere oplysningskampagner imod fossile energiprojekter i forskellige europæiske lande har vi arbejdet for at sikre, at pensionsselskaberne udvikler systematiske analyser af CO2-påvirkningen, investeringspolitikker og opdaterer deres aktieporteføljer, så de udelukker virksomheder, der investerer i fossile brændstoffer som gas og olie. Det skal sikre, at selskaberne overholder Paris-aftalens målsætninger om maksimum en 1.5 temperaturstigning.
Læs mere om, hvordan du som borger kan understøtte ansvarlige investeringer her.