Den grønne omstilling og udbredelse af vedvarende energi har brug for et hurtigt løft. Det kan lokale energifællesskaber være med til at give.
Udbredelsen af vedvarende energiformer er centralt for den grønne omstilling, men når eksterne investorer vil opstille sol- og vindkraftanlæg, møder de ofte lokal modstand. De eksterne investeringer bidrager oftest heller ikke meget til udviklingen i et lokalområde. Denne dynamik er lokale energifællesskaber med til at modvirke. Med energifællesskaber med lokalt ejerskab og lokalt forbrug af energien kan fordele og ulemper vejes op mod hinanden. Udover de økonomiske fordele, som energifællesskabets medlemmer får gavn af – idet energien her ofte vil være billigere end alternativerne – giver det lokale ejerskab indflydelse på den præcise udformning og placering af anlæg, så gener kan minimeres.
I energifællesskaber organiserer en gruppe mennesker sig omkring lokal produktion og forbrug af vedvarende energi. Det kan være strøm fra vedvarende energi, men kan også omfatte varmeproduktion, hvilket der specielt er interesse for i landsbyer udenfor fjernvarmeområder. Med etablering af eksempelvis minifjernvarme eller et fælles termonet kan energifællesskabets medlemmer komme helt væk fra at opvarme med olie, gas og træ. Det vil ofte være billigere og bedre end individuelle varmepumper.
Når et energifællesskab etablerer anlæg, er der mulighed for besparelser sammenlignet med privatejede systemer i den enkelte husstand, da større anlæg ofte er billigere. Medlemmerne kan også etablere anlæg på individuelle huse. Energifællesskaber kan gøre etablering og drift lettere og billigere ved at købe materialer og arbejdskraft ind i fællesskab. De vedvarende energianlæg kan være alt fra solceller spredt på hustage, eller mark, til vindmøller. Det kan også være en sammensætning af forskellige energikilder. I et energifællesskab kan man også arbejde sammen om energibesparelser og ladestandere til elbiler.
Energifællesskaber kan også bidrage med tilpasning af lokal produktion af vedvarende energi til det lokale forbrug, så man på den måde kan reducere belastningen af elnettet. Det kan ske ved at energifællesskaber kan kombinere forskellige forbrugsgrupper, som almindelige husstande, forretninger, kirker m.m., ved at aftale at noget forbrug kan tilpasses produktion med batterier og andet.
Fordelene ved energifællesskaber går ud over de tydelige tekniske og økonomiske gevinster. De er med til at styrke engagementet i lokalsamfundet og samarbejder, som kan udvikle sig og blomstre til langt mere i fremtiden.

Vi mener
at borgene skal inddrages og være en aktiv del af den grønne omstilling.
at det skal være nemmere at etablere energifællesskaber.
at der skal sikres en lokal kollektiv tarif, som gør det mere attraktivt at bruge el tæt på produktionen i et lokalområde.
at det skal være muligt at dele el indenfor en ejendom med f.eks. flere lejere, i kolonihaver o.a.
at energifællesskaberne og private el-producenters rettigheder også på andre områder skal sikres i overensstemmelse med EU-direktiverne (Elmarkedsdirektivet, Vedvarende Energi Direktivet).
Relaterede artikler
Er der fremtid i el-biler?
En gratis tur over Storebælt er desværre ikke nok
VedvarendeEnergis Jonathan Ries: Flyafgifter er nødvendige
Flyafgifter kan skubbe os i den rigtige retning
Hvordan rejser jeg mest klimavenligt mellem København og Aarhus?
Den globale flytrafik er fordoblet siden 1990 og tredobles frem mod 2050
Afgifter og aflad: Luftfarten flyver under radaren
VedvarendeEnergi stiller forslag om flyafgifter
VedvarendeEnergi er med til at aflevere 41.000 underskrifter
Kører det for både dig og klimaet?
VedvarendeEnergi: Blokering for elbiler sidder også i folks hoveder
Trafikstyrelsen: Stigende billetpriser og færre passagerer i de danske tog
Dårlig dag for miljøet: Billigere biler øger klimabelastning og forsinker omstilling til VE
Tænk klima og miljø med i bilafgifterne
Regeringen har chancen for at give elbiler en hurtigere accelleration
Gør som Norge – lad flypassagerer betale en beskeden miljøafgift
Klimaløsning: Ring til bedste!
Forslag til bedre togbetjening mellem Danmark og Tyskland
Vedvarende Energi støtter opfordring om opretholdelse af europæiske nattog
Vi skal udfordre flybranchen og sikre det globale miljø
Debatindlæg: Dejlig lav oliepris?
Oslo skal være bilfri
De små elbiler og brintbilerne reddet; men ikke omstillingen til vedvarende energi i transporten
Højrefløjens vagthund
Omlæg Femern-forbindelsen til biltog som under den engelske kanal
Ærø får 125 EU-millioner til grønt færgeprojekt
Hurtig omstilling
Flere cykler
Toyota løbet over ende af brintbil-købere
Byzoner skal gøres ultrarene ved at fjerne ordinære biler
Vi må godt tro på den kollektive trafik
Miljøvenlig trafik: Nattoget er fremtidens transportmiddel
Danskernes hang til mikrobiler er tæt på at redde regeringens klimamål
Fordobling af elbiler på vej
Nye gas- og elmotorveje til Danmark er unødvendige
Kommentar til kvotehandelsystemmet for flytransport
Vælg de rigtige klimaideer – og gør det nu
Vindmøller og elbiler er ikke så ringe
Mellemfolkeligt Samvirke har både ret og tager fejl om madbenzin
Clever: Elbilen er billigst i drift
Debat: Elbiler er ikke nok
Giv CO2-målene baghjul
For lavt dæktryk belaster miljøet med 50.000 tons CO2 om året
Gør transportområdet til en politisk yndling
Store prisstigninger på offentlig transport
Hedegaard: Delebiler er vejen frem
Dong smækker kassen i for elbil-eventyr
Socialdemokraterne: Danmark skal være elbil-supermagt
Vores arbejde med energifællesskaber
Vi er i VedvarendeEnergi i gang med et projekt, hvor vi hjælper og støtter fem nye energifællesskaber ved Storring-Stjær og Andelssamfundet i Hjortshøj i Østjylland og ved Føns, Haastrup og Jordløse på Fyn. Projekterne handler om at etablere sol og vindenergi til fordel for landsbyens beboere, forsamlingshuse, foreninger og forretninger, samt bruge el lokalt, bl.a. til varmepumper. Projektet er gjort muligt med støtte fra Energistyrelsens Energifællesskabspulje.
Undervejs i projektet vil VedvarendeEnergi og tilknyttede rådgivere beregne og udarbejde mulige løsninger, som tager stilling til tekniske, juridiske og organisatoriske elementer af de enkelte energifællesskaber. Det vil ende med en række anbefalinger og rapporter, som vil give grundlag for de enkelte initiativers videre arbejder. Desuden vil VedvarendeEnergi lave en informations- og vidensdelingskampagne, som kan hjælpe fremtidige energifællesskaber med at komme i gang.

Fakta
VedvarendeEnergi samarbejder med en række andre organisationer om hjemmesiden energifaellesskaber.dk. Her kan du finde information, håndbøger og meget mere om energifællesskaber.
VedvarendeEnergi arrangerer tre sessioner samt en udstilling om energifællesskaber på Klimafolkemødet i Middelfart 31/8 til 2/9.
Her kan du møde os i hele perioden på udstillingen samt torsdag kl. 13-17 og fredag kl. 17-18, hvor du til vores tre sessioner kan lære mere om energifællesskaber, hvordan de organiseres og hvordan du selv kommer i gang.
Politiske udfordringer for energifællesskaber
Der er flere problematiske regler og praksisser, som bremser energifællesskabers udbredelse. Derfor arbejder VedvarendeEnergi aktivt for at forbedre lovgivningen for at dele el lokalt. En af mulighederne er at få en lokal kollektiv tarifering. Med lokal kollektiv tarifering kan man dele el fra egne vedvarende energianlæg med fælles anlæg eller mellem naboer, og betale en mindre tarif for el-distributionen end når man får el via det centrale elnet. Andre el-forbrugere får også gavn af dette, da energifællesskaberne vil være med til at sænke belastningen på det kollektive elnet, og derved nedsætte behov for udbygning af elnettets kapacitet.
Lokal kollektiv tarifering er omtalt i bemærkningerne til den revision af elforsyningsloven, som trådte i kraft 1. maj 2023. Spørgsmålet er nu om elselskaberne vil tage sagen op, og oprette en lokal kollektiv tarifering.
Deling af strøm indenfor den samme ejendom eller matrikel er også begrænset med ændringerne af elforsyningsloven 1. maj 2023 – modsat i Tyskland, hvor man gerne må dele strøm blandt lejere indenfor den samme ejendom, blot husene ligger tæt på hinanden.
I VedvarendeEnergi arbejder vi for at forbedre disse regler. Som minimum bør Danmark sikre energifællesskaber, som de fremgår af EU’s elmarkedsdirektiv og Vedvarende Energi direktiv. Her står, at alle EU-lande skal sikre en befordrende ramme for energifællesskaber.