Hjem > Vi har råd til at redde klimaet

Vi har råd til at redde klimaet

VedvarendeEnergi har udarbejdet en ny energivision for, hvordan vi hurtigt omstiller Danmark til 100 procent vedvarende energi. Og når vi overhovedet laver energivisioner i VedvarendeEnergi, så er det fordi, vi mener, det er nødvendigt.

På trods af utallige advarsler fra forskere de seneste to årtier, så møder vi stadig folk, der er skeptiske over for nødvendigheden af at skifte kurs: ”Det er fint nok, alt det der med klima og vedvarende energi, men har vi nu også råd til det?”.

Det er en sund skepsis – selvfølgelig skal det hænge sammen, også økonomisk. Det er derfor rigtig glædeligt, at Energistyrelsen i 2014 har vist, at en omstilling til vedvarende energi også er økonomisk mulig. Det er et svar på den skeptiske stemme – ”Ja, det har vi faktisk råd til”.

Danmarks ambitionsniveau er for lavt

I VedvarendeEnergi er vi stolte af, at det vi har kæmpet for i næsten 40 år nu er mainstream blandt politikere, men det er ærgerligt, at der ikke sættes massiv handling bag ordene. Der er masser af uløste problemer, der blokerer for en grøn energiomstilling.

For det første er ambitionsniveauet for lavt: Når vores nuværende SR-regering taler om klima og grøn vækst til internationale konferencer, mens de i de hjemlige vækstpakker og finanslove reducerer energiafgifterne og aflyser tilskud til energirenoveringer, så er det som om, man ikke rigtig vil alligevel.

Vi viser med vores energivision, at det kan lade sig gøre på kun 16 år, hvis vi altså rigtig vil det.


Energivisionen til Folkemødet på Bornholm


Sammen med et ekspertpanel debaterede vi Energivisionen og tilhørerne kunne stille spørgsmål. Ekspertpanelet bestod af: Jørgen Steen Nielsen, Information,
Michael Søgaard Jørgensen, Lektor, Ingeniørforeningen, Frede Hvelplund, Professor, Aalborg Universitet og Gunnar Boye Olesen, Politisk koordinator, VedvarendeEnergi.

 

Hvorfor tør ingen pille ved transporten?

For det andet bør vi gøre op med berøringsangsten på transportområdet: En tredjedel af vores CO2-udslip kommer fra transporten, og den andel stiger og stiger i takt med, at vi kører længere og længere og er færre og færre passagerer i vores personbiler.

Vi kan ikke bare skifte benzinbilerne ud med elbiler, for vi kan ikke lave grøn strøm nok til dem alle. Det skal være attraktivt at tage bussen og toget i stedet for bilen, og derfor skal vi investere massivt i kollektiv transport i stedet for i nye motorveje og broer: Vi foreslår for 200 milliarder kr.

Danskerne skal selv være med i omstillingen

Endnu vigtigere, end hvor hurtigt vi omstiller, er, hvordan vi omstiller: Vi skal alle være med. For det handler ikke kun om, hvor mange elbiler, vindmøller og solceller vi skal have, men også om vores energiforbrug, vores vaner og vores liv.

Det er derfor ikke nok, at vi støtter den grønne omstilling, hvis vi selv er passive. Vi skal deltage aktivt, lige fra at reducere vores eget forbrug, ændre vaner eller energirenovere boligen til at medvirke i fælles løsninger, som fx at melde sig ind i en delebilklub, engagere sig i sit lokale varmeværk eller være med på nye trends, hvor folk deler ting med hinanden.

Uden den folkelige deltagelse kan vores samfund ikke skifte kurs – den er nøglen til, at vi kan lykkes og blive et grønt eksempel for resten af verden.

Bodil Kornbek
Formand for VedvarendeEnergi

Scroll til toppen