Regeringen har en ambition om reduktion af drivhusgasudslippet med 40% til 2020. Det er der mange gode grunde til; det gavner både klima, beskæftigelse, forsyningssikkerhed m.m. Desværre mangler der stadig procenter, og hvis planerne skal på plads i denne valgperiode, er det ved at være sidste chance.
Regeringen bør, ifølge VedvarendeEnergi, bruge dette års finanslovsforhandlinger til at få klimaambitionen omsat til konkrete planer og budgetter. Desværre er der ikke mange initiativer til at reducere udslippene i det finanslovsudspil, der netop er kommet: Et energisparesekretariat, en grøn investeringsfond, der giver lån til klima-og energiformål, men også til meget andet. Og budgettet til at fremme “Udnyttelse a vedvarende energi og energibesparelser” reduceres med 75 millioner kr. fra 2014 til 2015.
Parallelt med dette er den uvildige rådgivning til energibesparelser og vedvarende energi de senere år kraftigt reduceret, både med en halvering af statens egen indsats ved nedlægning af Go’Energi i 2012 og nu med stop for bevillinger til den uafhængige Energitjenesten, der giver gratis rådgivning om hvordan man kommer i gang med energibesparelser og vedvarende energi.
Hav en konkret handlingsplan
Med øget information og hjælp til lokale initiativer kan der spares meget energi, udskiftes oliefyr og på andre måder reduceres fossilt energiforbrug og reduceres udslip, også med god økonomi for den enkelte. Det må den kommende Finanslov 2015 sikre, for at regeringen kan nå sin klimaambition.