Om klimaberegneren og resultaterne.
Klimaberegneren opgiver værdier for klimabelastning i CO2-ækvivalenter (CO2e), hvilket er en måde at omregne alle de forskellige klimagasser til en fælles enhed. Med denne metode er udledningerne fra methan, f.eks. fra køer, ganget med 34, da 1 kg methan påvirker klimaet 34 gange så meget som CO2. mens CO2 fra flyrejser er ganget med 2, da flyvning påvirker klimaet omkring dobbelt så meget som effekten af deres CO2-udledning.
Hvis vi skal sikre et stabilt klima fremover uden væsentligt større klimakatastrofer, end vi allerede har, skal vi ifølge FNs’ Klimapanel (IPCC) begrænse klimabelastningen til 27 milliarder tons CO2e i 2030, hvilket med en forventet befolkning i 2030 på 8½ milliard mennesker svarer til 3,2 tons CO2e per verdensborger1. Dette skal opdeles i de offentlige forbrug (sygehuse, skoler, vej-og jernbanebyggeri, administration, militær osv) og i de personlige forbrug. Dette foreslår vi opdelt i 2 tons CO2e til privat forbrug og 1,2 tons CO2e til offentligt forbrug, begge dele per verdensborger.
Den danske regering har sat en ambitiøs målsætning om at begrænse Danmarks drivhusgasudledninger med 70% i 2030. Det betyder at udledningerne indenfor Danmarks grænser skal begrænses til 30% af hvad de var i 1990, som er startåret for klimamål. Med det mål skal vi begrænse udledningerne til omkring 21 millioner tons CO2e i 2030, svarende til 3,7 mio. tons CO2e/dansker.
Dette mål omfatter ikke udledninger fra produktion af varer, vi importerer ligesom det ikke omfatter flyrejser oa. udenfor Danmarks grænser. Til gengæld omfatter det udledninger fra dansk industri-og landbrugsproduktion, hvoraf størstedelen eksporteres samt udledninger fra offentligt forbrug i Danmark.
Derfor kan man ikke umiddelbart sammenligne det danske klimamål med den personlige klimabelastning, som denne klimaberegner omfatter. Til gengæld kan man bidrage til at nå de danske klimamål, og dermed vise verden hvordan et rigt land kan klare sig med en lav klimabelastning, ved at reducere sine personlige udledninger fra transport og bolig og fra forbrug af varer, der produceres i Danmark.
Klimaberegneren giver kun omtrentlige værdier for klimapåvirkningen, og den omfatter kun udledninger fra personlig transport, ens væsentligste forbrug og bolig. Testen medregner altså ikke klimabelastningen fra alle aktiviteter, som en person måtte foretage sig, f.eks. aktiviteter på arbejdet og under uddannelse.
Udledningerne er baseret på data opsamlet af miljøorganisationen VedvarendeEnergi, EnergiTjenesten og UngEnergi. For at kunne give et hurtigt overblik over en persons klimabelastning er der foretaget nogle valg. For eksempel er der ikke medtaget klimabelastningen ved anskaffelse af møbler eller effekter fra brændeovne eller (besparelser) ved egne solceller. Heller ikke klimapåvirkningen fra eksempelvis fritidsaktiviteter eller ferieaktiviteter, udover ferietransport med fly, indgår i klimatesten, ligesom den positive klimaeffekt af god affaldssortering heller ikke medregnes. Det offentliges klimabelastning, som vi alle har del i, for eksempel klimapåvirkningen fra vejbyggeri, undervisning, sygehuse, militær og andet, er ikke regnet med i det personlige klimaregnskab.
De opgivne værdier for flyenes klimapåvirkning indbefatter også ikke-CO2-gasser (vanddamp, partikler med mere), hvorfor klimatestens værdier kan være dobbelt så store som flyselskabernes angivelser, idet flyselskaberne normalt kun medtager den klimabelastning, der kommer fra flyenes CO2-udledning.
Har du kommentarer eller forslag til klimaberegneren, eller er du interesseret i at blive aktiv eller støtte vort arbejde, kontakt os,
https://ve.dk/