Byg Smart fra Start – ny rådgivning om bæredygtigt byggeri

Af Anne Lambertsen Hjortlund 

 

Får ordene “bæredygtigt byggeri” også dig til at tænke på skæve vinkler og græs på tagetDet er selvfølgelig en mulighed. Men sådan behøver det ikke at være. Med projektet ‘Byg Smart fra Start’ rådgiver EnergiTjenesten og FSC Danmark nemlig nye, private bygherrer om, hvordan de kan bygge traditionelle huse, helt bæredygtigt.  

 

Egentligt er de huse, der opføres i dag, rimelig energimæssigt forsvarlige – så snart de er opført. Nutidens bygningsreglementer og energiregler er så omfattende, at huse i dag har et meget lavt energiforbrug per kvadratmeter, der næsten ikke er til at forbedre, siger Carsten Vejborg fra EnergiTjenesten.   

Eftersom den typiske familieboligs energiforbrug i dag er så lavtudleder man mere CO2 under selve opbygningen af huset, end forbrug og vedligeholdelse af huset vil gøre det over 100 år – hvad man i gennemsnit regner for et hus’ levetid.  

Det er et imponerende fremskridt, som rejser spørgsmålet: Hvordan kan vi gøre selve byggeprocessen af det gængse familiehus bæredygtig? Det hjælper EnergiTjenesten i samarbejde med FSC Danmark nye bygherrer med at finde ud af i projektet ‘Byg Smart fra Start’ 

 

Rådet er: gå fra tegl til træ

Der, hvor man virkelig kan skære ned på energiforbruget, er i valget af materialer. Carsten fortæller: ”Hvis du kan reducere mængden af beton, gør det rigtig meget. Hvis du kan reducere mængden af tegl, altså mursten, til fordel for træ, så har det også en rigtig positiv effekt. Og hvis du kan udskifte isolering til enten en papirisolering eller en træfiberisolering, så har det, igen, en rigtig stor effekt.”  

Det er altså især brugen af træ i forskellige former, der virkelig kan gøre en forskel. Her kommer FSC Danmark ind i billedet. Hvis træ til byggeri skal være et bæredygtigt alternativ til andre materialer, er det vigtigt, at det kommer fra bæredygtig skovdrift.  

Til byggeri bruger man især fyrretræ eller evt. lærk eller ceder. I Danmark har vi ikke nok af disse træarter til at være selvforsynende. Heldigvis findes arterne i rig mængde i svenske og norske skove, og er derfor lette at få adgang til for det danske byggemarked. 

Carsten forsikrer dog, med smil i stemmen, at bæredygtigt byggeri ikke betyder, at vi alle skal til at bo i svenske, rødmalede træhuse: ”Sådan behøver det ikke at være. Du kan sagtens opføre et helt moderne hus med en facade, som er vedligeholdelsesfri, måske beklædt med skifer eller facadetegl, som hænges på ydervæggene.” Dermed kan man sagtens få et traditionelt udseende hus, som er opført i bæredygtige materialer.  

 

Rådgivning gennem hele processen

For Carsten gælder det om at komme i kontakt med bygherrerne så tidligt i planlægningsprocessen som muligt. “Hvis de først når at forelske sig i en bestemt boligtype, så er løbet nok kørt for at introducere dem til andre materialer”, mener hanDerfor gælder det om at få spredt budskabet om bæredygtige byggemuligheder.  

På hjemmesiden www.smartfrastart.dk kan man søge råd og inspiration, samt tilmelde sig gratis online workshops, der introducerer, hvordan et moderne bæredygtigt byggeri vil tage sig udI Randers - og Syddjurs Kommune er det desuden muligt at få gratis personlig rådgivning til sit byggeprojekt. Det er EnergiTjenestens Niels Hørby Jørgensender hjælper med at lave konkrete beregninger på de enkelte byggerier og henviser til byggefirmaer, der arbejder med alternative materialer.  

Som et sidste incitament, så er det ikke kun på den grønne konto, at de alternative materialer giver overskud. Hvis man finder det rigtige byggefirma, vil et hus af bæredygtige materialer også være billigere at opføre i kroner og ører, slutter Carsten af.  

Smart fra start bæredygtigt byggeri
På www.smartfrastart.dk kan man se, hvordan helt traditionelt udseende huse kan laves af bæredygtige byggemidler.
Scroll to Top