Kina og kulindustri

Ny analyse: Miljøskader, menneskerettighedsbrud og chikane kendetegner kinesisk ejede virksomheder, som skal løfte den serbiske økonomi

I VedvarendeEnergis nye analyse kan vi afsløre, at de største kinesiske virksomheder, der operer i Serbien, har været ansvarlige for forurening og alvorlige menneskerettighedsbrud i andre lande.

Siden 2014 er tilstedeværelsen af kinesiske virksomheder været stødt stigende i Serbien. Serbiens præsident, Aleksandar Vučić, har ved flere lejligheder rost Kina, og deres investeringer i landet, hvor han især har understreget deres vigtige betydning for landets økonomiske udvikling.

VedvarendeEnergi har undersøgt de største kinesiske virksomheder, som operer i Serbien, og kan dokumentere alvorlige overtrædelser af internationale miljørettigheder, udelukkelser fra finansielle institutioner og gentagne brud med national miljølovgivning, herunder beskyldninger om bedrageri og jordtyveri.

Udover virksomhedernes produktion i Kina, har de også investeret i en række lande verden over, hvilket har ført til protester og retsforfølgelse for forurening og andre miljøovertrædelser. Dertil er de fleste af virksomhederne også blevet sortlistet af en lang række internationale udviklingsbanker, kommercielle banker og pensionsfonde – også internt i Kina. Den samme tendens kan ses i Serbien, hvor investeringerne fra virksomhederne er blevet gennemført uden de rette tilladelser, og offentlig adgang til centrale informationer med protester fra lokalbefolkningen.

Læs pressemeddelelsen her

Du kan læse hele rapporten her

Scroll to Top