Kina og kulindustri
Kina og kulindustri

Stigende kinesisk indflydelse skaber bekymring i EU

Inden påske stemte EU’s medlemslande om Serbiens fremskridt i forhold til EU-optagelsesprocessen. Her udtrykte medlemslandene stor bekymring for den stigende kinesiske indflydelse i Serbien.

Den seneste afstemning om Serbiens fremskridt i optagelsesprocessen, som blev afholdt den 25. marts, opfodrede EU-parlamentet landet til at ”styrke sine standarder, når det kommer til kinesiske forretningsaktiviteter”. Medlemslandene lagde især vægt på lån og investeringer fra Kina.

VedvarendeEnergi og vores serbiske partner, RERI (Renewables and Environmental Regulatory Institute), ser positivt på EU-parlamentets beslutning, fordi kinesiske virksomheder står for langt de fleste infrastrukturprojekter i Serbien, hvoraf mange har ført til alvorlige brud på miljø- og menneskerettigheder.

Alvorlig udhuling af lovgivningen

Store infrastrukturprojekter er tæt forbundet med den globale klimakrise, hvor Kina er et af de ledende investorer på området. Siden 2014 har den kinesiske indflydelse i Serbien været stødt stigende, samtidig med at lovgivningen på en række områder er blevet svækket. I vores analyse tidligere sidste år, kunne vi dokumentere, hvordan stigende kinesisk aktivitet har haft en negativ indflydelse på lovgivningen i Serbien, hvor vedtagelsen af en række undtagelser for infrastrukturinvesteringer – fra overvejende kinesiske banker og virksomheder – har sat retssikkerheden ud af kraft. En af dem er Udbudsloven fra 2019, hvor offentlige udbudsrunder kan suspenderes og offentlig adgang til informationer om projekter kan mørklægges af regeringen i tilfælde af, at projektet er af særlig strategisk betydning.

De seneste par år har antallet af strategiske projekter og partnerskaber med kinesiske banker og virksomheder været stigende. På trods af gentagende protester fra befolkningen i landet, er forurening, ødelæggelser af naturområder og tilsidesættelse af miljørettigheder i forbindelse med projekterne blevet hverdagskost.

Læs vores debatindlæg i The Diplomat her

Scroll to Top