Af Anne Lambertsen Hjortlund
10 km nord for Skanderborg ligger den lille by Stjær. Her bor 975 mennesker, som har et unikt fællesskab. I 2019 blev de kåret til årets landsby i Skanderborg Kommune. Det fik Stjær Sogns borgerforening til at overveje, hvad de kunne gøre endnu bedre – og endnu grønnere. Derfor kontaktede de Carsten Vejborg fra EnergiTjenesten.
Carsten blev egentligt først kontaktet af borgerforeningen, for at aftale et typisk “for-enden-af-vejen-arrangement,” hvor interesserede kunne møde op og høre gode råd om, hvordan de kan minimere deres private boligers energiforbrug. Men der viste sig hurtigt at være grobund for et mere omfangsrigt projekt med fokus på bæredygtighed i bredere forstand.
Derfor begyndte EnergiTjenesten sammen med borgerforeningen i januar 2020 at planlægge projektet: "Bæredygtighed for alle i Stjær – Grønne Handlingsplaner". Det handler om, i samlet flok, at gøre Stjær grønnere indenfor fem områder: bolig, transport, affald og ressourcer, grønne indkøb og biodiversitet i byen.
Projektet adskiller sig fra EnergiTjenestens andre landsbyprojekter. Her er der ikke 'bare' tale om enkeltpersoner, der skal træffe grønnere valg, men en hel landsby, som vil udvikle sig mere bæredygtigt i fællesskab. Målet er, i første omgang, at udarbejde Grønne Handlingsplaner for 50 husstande i Stjær.
Fællesskab er cirkulært
”Handlingsplanerne tænker vi at bruge på to måder,” forklarer Carsten og fortsætter: ”Dels individuelt, så familien eller husstanden kan opleve, at de har en plan at gå efter og prioritere ud fra. Men det er også en mulighed for at bringe folk sammen i nye fællesskaber.”
Det er især gennem fællesskaber, at Stjærs ressourcer kan blive cirkulære. I den indledende fase er man stadig ved at finde ud af helt præcis, hvordan det kan foregå med deling af ressourcer mellem flere forskellige husstande, og hvilke tiltag der giver mening, for hvilke mennesker. En tanke er at finde ud af, hvordan boligkvarterer kan deles om en eller to elektriske græsslåmaskiner og andet miljørigtigt haveværktøj, i stedet for at alle har deres egen.
En anden tanke er fælles transport. Her nævner Carsten, at der er mange i Stjær, som pendler til og fra arbejde. ”En elbil vil være en løsning for mange, men det kan også være, at flere siger, at en delebil kunne være en mulighed. Så vil det være helt oplagt at samle de personer og arbejde på en konkret løsning. Det kan også være, at man kunne inspirere til noget samkørsel, hvis flere skal til det samme sted. Så er der sparet noget transport og CO2 der,” fortæller han.
En model for flere byer
Selvom den indledende fase desværre er blevet bremset lidt af Corona-krisen, har projektet mødt stor opbakning fra Skanderborg Kommune og har også fået interesse fra Region Midtjylland. ”Det er noget, vi satser og håber på at kunne få lov til at lave andre steder også,” nævner Carsten.
Han er ikke afvisende for, at modellen måske også kan overføres på større byer. ”Måske, hvis man gjorde det i enkelte bydele. I Aarhus kunne man måske se det fungere sådan et sted som Trøjborg. Der er brug for en geografisk afgrænsning, hvor man kan opbygge noget samarbejde imellem indbyggerne. For projektet afhænger af, at der er et fællesskab omkring det.”
