pol cop21
pol cop21

Ambitiøse ledere og fossil-priser

BLOGINDLÆG

Fra førstedagen til COP21 i Paris v. Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi, mandag d. 30/11 – 2015:

Så er det mandag, og COP21 er gået i gang. Faktisk startede den før tid med et forhandlingsmøde om Paris-aftalen i går, søndag. Det kom der nu ikke så meget ud af – det mest positive, man kan sige er, at forhandlingerne ikke gik baglæns: Ingen lande blokerede eller kom med forslag med det formål at forsinke forhandlingerne.

pol cop21

I dag, d. 30/11 var så de store armbevægelsers dag med en perlerække af statsledere, der overgik hinanden i ambitiøse forslag til at stabilisere klimaet. Eller nogen af dem gjorde i hvert fald. Kina lagde ud med at erklære, at man derovre ikke behøver at vente til 2030 med at lade drivhusgasudslippene toppe. Kina vil toppe landets udslip af drivhusgasser så hurtigt som muligt og derefter lade udslippene falde. Og det er jo ikke en dårlig plan, når Kina har verdens største udslip af drivhusgasser.

Tysklands kansler, Angela Merkel, fortalte verden, at hun forstår de små østater, der ønsker at holde verdens opvarmning under 1,5’C (da de ellers vil forsvinde i havet), selvom Tyskland hidtil har holdt på, at det måtte være tilstrækkeligt at begrænse den globale opvarmning til 2’C.

Fra Sverige hørte vi, at de derovre øger deres bidrag til klimatilpasning i udviklingslandene med 250 millioner kr.

Danmark er til COP21

På Danmarks vegne sagde Lars Løkke, at vi vil give godt 250 millioner kr. (men danske, ikke svenske kroner…) til klimafinansiering; men så vidt de danske NGO’er kan se, er det en bare en del af de 300 millioner. kr. til klimapuljen, der blev tilbage efter den pulje blev beskåret med finansloven (puljen har hidtil været på 500 millioner kr.). Og da den samlede danske bistand jo er blevet beskåret, er de 250 millioner kr. i praksis blot en del af de 0,7% af BNP, som Danmark for længe siden har besluttet at give i bistand på opfordring af FN’s generalforsamling. Det er dog positivt, at den største del skal gå til en tilpasningsfond, så vi på den måde støtter de fattige som klimaforandringerne går mest ud over. Og en del af resten skal gå til Bill Gates’ innovationsfond.

Ved siden af de officielle taler benyttede flere statsledere lejligheden til ved en række arrangementer at annoncere særlige initiativer. 20 af de mest udsatte lande fremlagde en deklaration i et nyt “Climate Vulnerability Forum”, som opfordrer til, at vi begrænser den globale opvarmning til 1,5’C, hvilket i praksis vil betyde, at verden omstiller til 100% vedvarende energi til 2050. Og Frankrig og Indien lancerede sammen med mange andre en “Global solar alliance” med ambitiøse mål for udbygning med vedvarende energi.

NGO’er uddeler “Fossil of the day”-prisen til New Zealand og Belgien

Lidt uheldig var New Zealand med deres arrangement sammen med bl.a. Danmark med et fælles initiativ om udfasning af subsidier til fossil energi. Det er rigtigt godt at sætte fokus på de alt for mange fossile subsidier, men den New Zealandske statsminister “kom til” at sige, at New Zealand er en global leder for udfasning af subsidier fossil energi, selvom landet stadig har mange subsidier, som regeringen ikke får fjernet. Det fik NGO’erne i Climate Action Network (hvor VedvarendeEnergi også er med via International Network for Sustainable Energy, INFORSE) til at give New Zealand en “Fossil of the day”-pris for statsministerens pral.

Også Belgien fik en “Fossil of the day”-pris, selvom de slet intet havde gjort. De fik faktisk prisen for ikke at gøre noget: Landet er bagud med at få gennemført sin del af EU’s 2020 klimapakke, fordi landets to dele ikke kan blive enige om, hvordan de skal fordele reduktionerne.

Det bliver nu spændende at se, om statsledernes ambitioner og armbevægelser giver det skub til forhandlingerne, der skal til at få “landet” en god aftale her i Paris.

Scroll to Top