Hjem > Ban Ki-Moon, enighed og uenighed i forhandlingerne, fossil til Rusland og atomkraftlobby’ens event

Ban Ki-Moon, enighed og uenighed i forhandlingerne, fossil til Rusland og atomkraftlobby’ens event

Klimablog, torsdag 17/11-16, fra Marrakesh, Marokko

 

Dagen startede med at der lå en e-mail om at forhandlerne var blevet enige om en tekst for links mellem Klimakonventionens finansiering og overførsel af klimateknologi. Efter at have forhandlet det meste af aftenen før var landene blevet enige om at Den Grønne Klimafond skal støtte overførsel af teknologi; men ikke det Klimateknologi-center og Netværk, der pt. mangler midler. De vil så tage sagen op igen om to år. Dagen inden var Klimateknologicentrets akutte problem blevet løst med Danmarks og andre gode landes frivillige bidrag. Tilsammen blev lovet 23 mill. $ (160 mill. kr.), hvoraf Danmark bidrog med 11 mill. kr. Dermed var de forhandlinger, jeg specielt fulgte i rimelig ro og orden; men uden en endelig løsning og med aftaler om fortsat forhandlinger. Sådan har internationale forhandlinger en tendens til at forløbe

 

For rigtig mange fra de folkelige bevægelser startede dagen på COP22 med et stort farvel til Ban Ki-Moon, som var mødt op for sige farvel til civilsamfundet inden han stopper som generalsekretær for FN. Det var et optimistisk event, hvor Ban Ki-Moon fortalte hvordan han som generalsekretær var rigtig glad for civilsamfundets deltagelse og muligheder for at sige ufiltreret hvad vi synes.

 

Midt på dagen var jeg og de andre danske NGO’er inviteret først til møde med Danmarks bestyrelsesmedlem i Den Grønne Klimafond og bagefter med de danske chefforhandlere. En af sideeffekterne ved at deltage i klimatopmøder er at det er langt lettere at komme til at tale med f.eks. med det danske bestyrelsesmedlem for Den Grønne Klimafond. Han lovede at se på vore bekymringer, både om menneskerettigheder, og om finansiering af Klimateknologicenter og Netværk. Chefforhandlerne fik blot fortalt at de nu følger de afsluttende forhandlinger om konklusionerne fra COP22. Selvom der var mange uafklarede punkter var de optimistiske og forventede at landene nok skulle blive enige.

 

Forhandlingerne om COP konklusionerne fortsatte så hele dagen i lukkede rum, hvor vi ikke måtte være med. Først næste morgen kl. 02.30 kom det næste udkast af konklusionerne.

 

Climate Action Network gav i dag en stor ”fossil” pris for det værste klimaland til Rusland, der planlægger at fortsætte med at bruge fossil energi og også atomkraft, samtidig med at landet udbygger kulsektoren. Med til den dårlige stemning var at en af Putins rådgivere havde udtalt at Rusland ikke vil ratificere Paris Aftalen i den nærmeste fremtid; men som altid omkring Rusland var der usikkerhed om hvad udtalelsen egentlig betød.

 

Atomkraft er ikke særlig markant på COP22, men atomkraftlobby’en har ikke givet op. Der var to side-events med atomkraftlobby’en, et med det russiske Rosatom, og et med fortalere for atomkraft, bl.a. en ungdomsbevægelse for atomkraft. Der har dog været ti gange så mange arrangementer for 100% vedvarende energi, så atomkraftlobby’en er blot en parentes her på COP22.

Om forfatteren

Scroll to Top