Det nåede vi på COP22

Klimablog, fredag 18/11-16, fra Marrakesh, Marokko

 

Der blev forhandlet hele den sidste fredag på COP22 bag lukkede døre mens Climate Action Network gav Rusland en stor fossil pris. Endelig, kl.17.30 Startede det afsluttende plenum og på godt ½ time blev en stribe beslutninger vedtaget. Så var der uenighed om et punkt og plenum blev afbrudt igen. Efter flere forhandlinger bag lukkede døre blev plenum genoptaget og de sidste beslutninger blev taget i de sidste minutter før midnat. COP’en fortsatte så lidt længere gennem natten med kommentarer fra landene og civilsamfundet.

 

Resultaterne fra COP22 er i korte træk at det lykkedes at holde den gode stemning fra COP21 i Paris, at man fik kompromisser på en række kritiske områder, og at man fik aftalt planer for de videre forhandlinger om detaljer, der skal Paris Aftalen til at virke. Nogle af de vigtigste dele er:

  • Det blev aftalt at man forhandler detaljerne på plads omkring Paris Aftalen de næste to år, indtil COP24 i 2018, bl.a. den ramme for klimateknologiarbejdet, som jeg fulgte.
  • Der blev aftalt en køreplan for en god forberedelse af den såkaldte ”faciliterende dialog” i 2018. Dialogen skal være med til at øge ambitionerne ved COP24 i 2018.
  • Det blev aftalt at Klimamonventionens Tilpasningsfond fortsætter, idet en række udviklingslande ønskede at fortsætte denne mindre fond. Den har enklere retningslinjer end den større Grøne Klimafond, som også støtter klimatilpasning.
  • Klimakonventionens tilpaningsfund og Klimateknologicenter-og netværk fik tilført hhv. 81 mill, $ (570 mill kr) og 23 mill. $ (160 mill. kr.) via frivillige bidrag fra en række lande. Danmark gav 11 mill. kr. heraf.

 

Formelt set var to af de største begivenheder under COP22 åbningen af Konferencen for medlemmer af Paris Aftalen med Marokkos konge og mange statsledere, samt Marrakesh Proklamationen, et dokument, som alle lande tilsluttede sig, med en opfordring til at øge klimaambitionerne.

 

Parallelt med de officielle forhandlinger var en række tilsagn fra industrier, byer, og organisationer om at gøre en ekstra indsats for at reducere udledninger. I alt er der kommet over 12,000 af den slags tilsagn, som FN samler på hjemmesiden http://climateaction.unfccc.int/

 

På COP’ens sidste dag kom et ganske særligt tilsagn: 48 lande, hvoraf de fleste er blandt verdens fattige og mest klimaudsatte lande gav tilsagn om at omstille til 100% vedvarende energi til 2050. Det giver håb om at der trods kan lykkes at få udledningerne ned i tide. Læs mere på http://www.thecvf.org/

Scroll to Top