Danmark sætter stadig tunge CO2-aftryk. Hvor er regeringens løsninger?

Jonathan Ries: Danmark sætter stadig tunge CO2-aftryk. Hvor er regeringens løsninger?

Politisk handling er helt afgørende for at adressere klimaspørgsmålet. Men regeringen tager ikke de initiativer, der kan ændre Danmarks tunge CO2-aftryk – selvom statsministeren under Folketingets spørgetime 14. marts beskrev sig selv som chef for ”den grønneste regering nogensinde”.

KOMMENTAR af Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem i VedvarendeEnergi

HVORFOR ER DET så svært at aflyse sin flyrejse til Solkysten eller at ændre sit forbrug? Tager vi selv ansvaret for klimaet, vil det virke. Hvis vi vælger at købe grøn strøm, vil investorer nok bygge de nødvendige vindmøller. Eller hvad?

Som sociale dyr har vi svært ved at gøre noget nyt alene: Undersøgelser viser, at vi gerne vil tage større klimaansvar selv – men samtidig ønsker vi os en større regulering fra politikerne, som kan hjælpe os med at gøre det til en fælles indsats. Et samfund med lav CO2-udledning – ”low-carbon” – er fremtiden. Som et rigt land skal vi gå forrest. Og hvis man regner de samfundsøkonomiske omkostninger i forhold til klimaforandringer med, giver en hurtig omstilling også økonomisk mening. Bare to eksempler: Et enkelt skybrud i København i 2011 kostede forsikringsselskaber næsten 5 milliarder kroner. Forskere fra Aarhus Universitet anslår, at de samfundsøkonomiske omkostninger relateret til luftforurening i Danmark vil beløbe sig til omkring 18 mia. kr. i år 2020. Har vi råd til at vente?

Læs hele kommentaren hos RÆSON.dk

Scroll to Top