Hvor meget vand, har du brugt i dag?

Vidste du, at en dansker i gennemsnit bruger 106 liter vand i døgnet, eller 38.690 liter om året? Af de 106 liter om dagen går ca. 40 liter til bad og personlig hygiejne. Hvis ikke kun kroppen, men også samvittigheden skal være ren, så drop i første omgang badekarret. Et karbad bruger ca. 140 liter vand, mens brusebadet bruger langt under halvdelen, afhængigt af, hvor lang tid du vælger at nyde dit bad, selvfølgeligt!

Den lette hjemmetest
Vil du finde ud af, hvor meget vand bruseren rent faktisk bruger, kræves kun et litermål og et stopur. Skru op for vandet som du plejer. Sæt litermålet under bruseren og se på stopuret – hvor mange sekunder tager det at fylde dit litermål med én liter. For at finde ud af, hvor mange liter du bruger pr. min., skal du lave følgende regnestykke: 60 (som 60 sekunder pr. minut) divideret med det antal sekunder det tog at fylde en liter. Så har du antal liter / min. Til sammenligning bruger de bedste sparebrusere 6 l. vand i minuttet, mod en almindelig bruser, som gerne bruger mellem 10 og 20 liter vand i minuttet,

Tog det kun 5 sek. at fylde en liter vand i dit litermål, hedder regnestykket således 60/5 = 12. Bruseren bruger i det tilfælde 12 liter i minuttet. Her kan spares – faktisk kan dit vandforbrug halveres på det regnestykke.

En udskiftning kræver heldigvis hverken store investeringer eller nævneværdige afsavn. For kun et par hundrede kroner kan du gå glad i bad med et vandbesparende brusehoved, der giver den samme rare fornemmelse, som det gamle brusehoved. Vandbesparelsen opstår ved at blande vand med luft. Luften suges ind over stråleskiven og blandes med vandet – for hver 1 liter vand bruges omkring 3 liter luft!

Bad med luft og nydelse!
For hvert minut du gør dit bad kortere, kan du i øvrigt spare miljøet for mange kg CO2 pr. år – hvis du har fjernvarme er der selvfølgelig mindre sparet ift. hvis du har elvarme. Prøv at tage tid. Mange vil nok blive overrasket over, hvor hurtigt tiden går. Det kan være en hjælp med et æggeur eller et stopur, som du sætter på 5. Min. Har du en sparebruser med et vandforbrug på 6 liter i minuttet, er du således allerede ned på 30 liter vand – som stadig kun er brugt på ét bad til én person. Så det var et godt sted at starte.

Claus Christensen, presseansvarlig: cc@ve.dk

Scroll to Top