Grøn frivillighed er en livsstil

Af Anne Lambertsen Hjortlund 

 

Flere af VedvarendeEnergis tiltag opstår, fordi der er en gruppe frivillige, som ønsker at engagere sig aktivt i projekterne. Uden frivilliggrupperne ville mange projekter simpelthen ikke blive til virkelighed. Men hvad driver de frivillige, udover deres grønne samvittighed? Anders Hansen fortæller om, hvorfor han har valgt at være aktivt frivillig for UngEnergi 

Anders Hansen er 27 år og frivilligkoordinator for UngEnergi i København. Det har han været i cirka to år. For ham er det en livsstil at have fokus på klima og bæredygtighed - derfor er det naturligt for ham at bruge sin tid på at være frivillig i en grøn organisation. UngEnergi København har især fokus på at arrangere praktiske og inspirerende projekter, som giver andre unge mulighed for at gøre en forskel. Her er målet at vise, hvordan man som ung kan deltage aktivt i den grønne omstilling - også på et studiebudget og i fritiden.  

"Unge har typisk ikke råd til at gå ud og investere i vindmøller, eller til at købe en el-bil," forklarer Anders.  "Til gengæld kan vi snakke med dem og spørge: 'Hvor køber du dit tøj henne?', 'Sørger du for at shoppe genbrug?' eller 'Hvilke madvaner og ferievaner har du?'. På den måde får vi en samtale om forbrug og klima i gang. For os handler det om at gøre klima og bæredygtighed relevant for de unge og vise dem, hvordan de kan handle klimavenligt og bæredygtigt," fortæller han. 

  

Arrangementer med grønt engagement 

For Anders var særligt 2019 et travlt år, da han her var med til lave en masse arrangementer: Tøjbyttemarkeder, klima pubquizzes, en stand til Kulturnatten i København, hvor der blev lavet et "CO2-meter" og meget mere. I 2020 har antallet af arrangementer været lidt mere begrænset på grund af Covid-19, men der er ved at komme godt gang i projekterne igen. Både UngEnergi København og Roskilde har blandt andet arrangeret en række aktiviteter i forbindelse med World Clean-Up Day i september - skraldeindsamling foregår jo udendørs og kan derfor gøres ganske Corona-venligt.   

De mange opgaver tager naturligvis tid, men det gør ikke noget for Anders eller for hans social liv. Han fortæller: "Der er mange mennesker i min omgangskreds, der har respekt for at jeg vil bruge min tid på noget, jeg ikke får løn for."   

  

Ligesom at gå til fodbold 

Anders ser ikke sin rolle som frivilligkoordinator som et arbejde - det er nærmere en fritidsaktivitet, ligesom det at gå til fodbold er for andre. For Anders betyder det især rigtig meget at have mødt ligesindede, der deler hans passion for grøn omstilling, klima og bæredygtighed. Det er især det fællesskab, som giver ham lyst til at fortsætte som frivillig, og som får ham til at foreslå, at andre gør det samme: 

"Jeg prøver at fortælle nye frivillige, hvor givende det er i forhold til det sociale - man får en helt ny omgangskreds og en masse venner. Desuden synes jeg, at hvis der er noget man brænder for, så må man handle på det."  

  

UngEnergi København 

UngEnergi København er en af de største og mest aktive afdelinger i organisationen. Gruppen består af over 30 frivillige, som mødes mindst én gang om måneden til et fællesmøde. Derudover mødes de i mindre arbejdsgrupper i forbindelse med projekter. Du kan følge UngEnergi på deres Facebookside, og holde dig opdateret omkring deres mange spændende arrangementer her. 

Scroll to Top