Rapkoncerten er i gang i Gellerup.
Rapkoncerten er i gang i Gellerup.

Klima, kultur og kulinariske indslag: Projekt Grøn i Verden inviterede til udstilling og fest i Gellerupparken 

Med projektet Grøn i Verden har VedvarendeEnergi været vidt omkring. Det er både blevet til en reportagerejse til Kenya og Palæstina, hvor en fotograf har taget billeder af grønne hverdagsinitiativer – og til undervisning i klima, bæredygtighed og AI i otte udvalgte ungdomsklubber i Aarhus Kommune. En aften i marts er det hele kulmineret i en stor klimaudstilling og -fest, der byder på rapkoncert, mellemøstlig mad, klimafotos fra Kenya og Palæstina – og billeder lavet ved hjælp af kunstig intelligens. Tag med til Gellerup i Aarhus, hvor VedvarendeEnergi får verdener til at mødes. 

Af Nikolaj Sørvad Søgaard 

Bassen brager ud af højtaleren, mens den lokale rapper Aro fremfører sine vers. På transportable gittervægge hænger 39 billeder lavet med kunstig intelligens af elever fra flere ungdomsklubber i Aarhus Kommune. På en anden væg hænger en række fotos fra Kenya og Palæstina – taget af en professionel fotograf. Og på et opstillet bord bliver der serveret falafler, shish kebab og anden mellemøstlig mad. Her, hvor verdener mødes ved Verdenspladsen i Gellerup, er der noget for enhver smag.  

Anledningen er, at VedvarendeEnergi har inviteret til klimaudstilling og -fest som afslutning på projektet Grøn i Verden. Formålet med projektet har været at engagere unge i Aarhus Kommunes ungdomsklubber i klima, bæredygtighed og global udvikling. Samtidigt har fokusset været på at bringe den store vide verden tættere på hverdagen i Danmark, og på at fortælle historien om, at vi som verdensborgere har et fællesskab med dem, der lever i andre dele af verden og på andre måder end os selv.

At det forholder sig sådan, er tydeligt denne aften, hvor både høj og lav, ung og gammel, dem, der faster på grund af ramadanen og dem, der ikke gør, mødes til klimaudstilling i Gellerup.  

Fra Palæstina og Kenya til Gellerupparken 

En række af billederne fra udstillingen er taget i Ramallah i Palæstina og Mombasa i Kenya.

Fotojournalisten Jakob Dall har på en reportagerejse med VedvarendeEnergi taget de mange billeder for at bringe grønne hverdagshistorier fra det globale syd til Danmark, og gøre eleverne i de aarhusianske ungdomsklubber klogere på, hvordan livet ser ud i andre dele af verden.

Ét af billederne viser en kenyansk kvinde i en smukt dekoreret blå kjole, der indsamler genbrugsmaterialer på en losseplads i Mombasa. Et andet portrætterer en ung palæstinensisk kvinde, der stolt fremviser sine hjemmedyrkede grøntsager. Alle fotografierne afbilder en hverdag i det globale syd, der efterlader et langt mindre aftryk på jorden og bruger langt færre ressourcer, end vores livsstil i nord gør.  

Til udstillingen kommer mange med libanesisk og palæstinensisk baggrund. De er glade for den positive historie om deres mellemøstlige hjemlande, som billederne portrætterer, hvor fokus er på ressourcebevidsthed, genbrug og lokalt dyrkede råvarer. Den tankegang går netop igen blandt de besøgende: Da festen er ved at være slut og oprydningen er i gang, spørger en ældre kvinde med ternet hovedbeklædning om hun må tage madresterne med hjem til hendes familie, der faster indtil solnedgang på grund af ramadanen. Det får hun naturligvis lov til. Foliebakkerne vil hun også gerne gemme, og forklarer:

“Vi gemmer alt, der kan bruges igen. Vi bruger dem til at transportere maden, når vi samles i familien.”

Klimaudstilling med kunstig intelligens 

De billeder på udstillingen, der ikke stammer fra Palæstina og Kenya, er alle fastgjort med træklemmer til en gittervæg – og på den er der et væld af farverige og futuristiske billeder. Flere gæster læser med sammenknebne øjne beskrivelsen af udstillingen, som også er fastgjort til gittervæggen, for at få stillet nysgerrigheden.

”Er det lavet med kunstig intelligens?! Tænk sig, det vidste jeg slet ikke kunne lade sig gøre,” udbryder en dame, der står med sit barnebarn i hånden.

Billederne er lavet af eleverne fra otte ungdomsklubber i Aarhus. Som et led i projektet er de blevet undervist i klima og bæredygtighed. Efterfølgende er de unge blevet bedt om at lave et billede ved hjælp af kunstig intelligens af den grønne fremtid, de ønsker sig – og i anledning af dagens udstilling er der en fotokonkurrence i gang, hvor de fremmødte kan stemme på det billede, de synes bedst om.

Flere gæster studerer de mange og vidt forskellige fotos med for- og beundring. Én har lavet et billede af vilde dyr i en utæmmet natur. En anden har lavet et billede af en far og søn, der sorterer affald under en aftenrød himmel. Et tredje motiv viser en håndfuld glade palæstinensiske drenge, der er på vej ned for at spille fodbold på en grusbane. En mand dvæler ved sidstnævnte billede, inden han propper en foldet seddel ned i stemmeboksen – en bæredygtig fremtid kan se ud på mange måder.  

Undervisning i øjenhøjde 

Også dem, der har undervist de unge i klima og bæredygtighed – og hvordan man bruger de billedskabende AI-værktøjer – er unge. Fire unge i alderen 16-18 år med henholdsvis somalisk og polsk baggrund har undervist de unge ude i klubberne, hvor flere har heddet Mohammed og Fatima end Søren og Anna. På den måde er eleverne i ungdomsklubberne blevet mødt i øjenhøjde.

Den indgangsvinkel er blevet taget godt imod af både klubledere og de unge selv. Én af de unge undervisere, Mathilda, forklarer hvorfor:

“Mit indtryk er, at det at møde børn og unge uden for skolen, har gjort det nemmere for de unge at forholde sig nysgerrigt til klima og bæredygtighed.”

På samme måde har flere klubledere undervejs i projektet nævnt, at det for mange af de unge er første gang, at de har mødt en person fortælle om klima og bæredygtighed, som de selv kan spejle sig i.  

Samtidigt har Mathilda oplevet at det at lave billeder af kunstig intelligens har været en sjov måde at engagere de unge i klima på ude i klubberne. Den positive oplevelse af at engagere sig i klima og bæredygtighed, deler underviserne også selv. For flere af dem var det første gang, de selv havde ansvaret for et arrangement – en værdifuld oplevelse, som de tager med videre.

Den gode energi omkring Grøn i Verden tager Sidse også med sig hjem fra aftenens udstilling og arrangement. Hun er studerende og bor inde i midtbyen. Hun skulle egentligt bare til keramikaften i Gellerup med en veninde, men blev fortalt om arrangementet af en ven og svingede forbi:

“Der har været så gode vibes! Fedt at folk med vidt forskellige baggrunde samles om noget, der er så forskelligt i form af rapkoncert, klimaudstilling og mellemøstlig mad,” fortæller hun begejstret.

Solen går langsomt ned mellem boligblokkene og de nyrenoverede facader i Gellerup. Arrangementet og Grøn i Verden er ved at nå sit punktum. De sidste falafler bliver pakket sammen i foliebakken af den ældre kvinde, og bordene bliver tørret af. Gæsterne forsvinder ud i forårsaftenen, hvor årstiden atter er ved at gøre verden grøn igen.

Rapkoncerten er i gang i Gellerup.
Rapkoncerten er i gang i Gellerup.
Scroll to Top