”Klimaet kan bruges både til at skille og samle folk” 

Af Charlotte Elisabeth Christiansen 

 

I VedvarendeEnergis arbejde er fokus på den enkelte borger, og hvad vi alle hver især kan gøre i den grønne omstilling – særligt når vi indgår i fællesskaber. Bjarke Rambøll, sekretariatsleder hos VedvarendeEnergi, understreger vigtigheden af at have inkluderende samtaler og fællesskaber omkring bæredygtighed og grøn livsstil. Ellers risikerer vi at den grønne dagsorden skiller os ad. 

 

En strøm af mennesker bevæger sig ud på vejen, hvor bilerne plejer at køre. Deres stemmer skærer gennem luften, men deres ansigter er svære at se. I mørket er det næsten kun de gule veste med reflekser, som de alle sammen bærer, der er synlige – indtil en flammende bil bag dem lyser alting op. 

Scenarier som ovenstående var i 2018 hverdag i Frankrig, efter den franske regering besluttede at skrue op for skatten på brændstof som led i regeringens klimapolitik. Med en top-down løsning tilgodeså regeringen klimaet, men havde ikke blik for at løsningen ramte socialt og økonomisk skævt, og lagde yderligere pres på de i forvejen økonomisk og socialt dårligst stillede. Netop den slags scenarier forsøger VedvarendeEnergi at undgå med en positiv og inkluderende tilgang i arbejdet med den grønne omstilling. Det fortæller Bjarke Rambøll, sekretariatsleder hos VedvarendeEnergi.  

 

A- og b-hold 

”En af de udfordringer, som vi ser i det fremtidige arbejde med klima både i en dansk og international kontekst er, at vi er nervøse for at der sker en opdeling, hvor der bliver et a- og b-hold: Der er dem, som har alle de rigtige meninger og gør alle de rigtige ting, og så er der et andet hold, som måske ikke føler sig inkluderet, og som har andre prioriteter i deres dagligdag,” forklarer Bjarke. 

Han understreger, at det er vigtigt at undgå udskamning. I stedet skal fokus være på at få alle med i den grønne omstilling. For alle kan gøre en forskel – selv de små ting, som vi ikke nødvendigvis taler om som grønne handlinger, tæller. 

”Du behøver ikke at sige, at noget handler om den grønne omstilling, hvis du taler om, hvordan man for eksempel får et bedre indeklima, når man skifter sine gamle termoruder til energiglas, eller at der er penge at spare, når man ikke bare smider ting ud. Man kan godt gøre noget, selvom man ikke ser sig selv som en del af den grønne omstilling,” mener Bjarke. 

 

Det handler om at samle folk 

At inddrage mennesker, som ikke naturligt ser sig selv som en del af den grønne omstilling, eller som ikke italesætter den, er noget VedvarendeEnergi arbejder med på flere måder, fortæller Bjarke: 

”Vi har blandt andet nogle aktiviteter, hvor vi bruger lokale, grønne fællesskaber som en måde at inkludere ensomme, ældre mænd i den grønne omstilling. Vi er også ved at opstarte et projekt, hvor vi arbejder med en gruppe unge andengenerationsindvandrere. Her skal vi tale med dem og deres familier, og få italesat hvordan, de ser den grønne omstilling, og hvilke ting de gør.” 

Han afslutter: ”Klimaet kan bruges både til at skille og samle folk. Hvis ikke vi passer på, kommer det til at skille os. Til gengæld kan det også bruges til at samle folk, hvis man gør det på den rigtige måde. Hvis vi står samlet om det, betyder det også meget i forhold til de politiske forandringer, som der er brug for.” 

Scroll to Top