Hjem > Mette synes, at Grønt Værksted har værdi på flere planer: ”Det er vigtigt med sociale fællesskaber i et lokalmiljø” 

Mette synes, at Grønt Værksted har værdi på flere planer: ”Det er vigtigt med sociale fællesskaber i et lokalmiljø” 

Rundt omkring i landet ligger en række reparationsværksteder, hvor fællesskab og grøn omstilling går hånd i hånd. De Grønne Værksteder er opstartet og understøttet af VedvarendeEnergi, men drives af frivillige kræfter, der brænder for praktisk arbejde og bæredygtighed. Der ville dog ikke være nogen værksteder uden brugere. På værkstedet i Langå møder vi Mette, en lokal kvinde der bakker op om projektet, og som selv flittigt benytter reparationsværkstedet.

Af Dea Dalbjerg 

Værkstedet summer af liv. Selvom uret først lige har passeret åbningstid, er der allerede fuld sving i reparationerne. En næsten rytmisk lyd af bank og skruen blander sig med den lystige snak fra en gruppe mænd, der alle befinder sig i livets efterår. De er mødt op i deres praktiske tøj – ligesom de gør hver torsdag. Ved bordet sidder et par stykker og roder med en lamineringsmaskine. En anden er i gang med at skille en kaffemaskine ad, mens to er ved at fikse en gammel designerlampe. Alt imens rodes der med et genstridigt fladskærms-tv i hjørnet af værkstedet. Midt i det hele står en kvinde fra lokalområdet. Hun fortæller, at hun er begejstret for at have et Grønt Værksted i Langå. 

”Det er et rigtig godt initiativ, som jeg gerne vil være med til at bakke op om. Jeg har en ven, som er frivillig hernede, og han er rigtig glad for at komme her – han reklamerer i hvert fald ivrigt for værkstedet,” forklarer hun med et glimt i øjet. 

Kvinden hedder Mette, og er 68 år. I dag er Mette blot kommet forbi for at sige hej, men hun har benyttet sig af muligheden for at udført reparationer i værkstedet flere gang før: 

”Jeg har fået hjælp til reparationer af forskellige møbler. Faktisk har jeg også et par lamper stående derhjemme lige nu, som jeg skal herned med på et tidspunkt, fordi de ikke virker.” 

Larmen fra de forskellige reparationer tager til, så vi går ind i det tilstødende tekøkken – et køkken, der deles med en lokal gruppe af Venligboere, som indimellem holder til i lokalerne ved siden af. I køkkenet er der ro til at snakke lidt om værkstedet og dets betydning for lokalområdet. 

Lokalt fællesskab med plads til hygge  

Spørger man Mette, er der ingen tvivl om, at et frivilligdrevet projekt som Grønt Værksted, der involverer byens borgere, er særdeles betydningsfuldt: 

”Det er vigtigt med sociale fællesskaber i et lokalmiljø. Det styrker lokalområdet, hvis der er forskellige former for sociale initiativer – uanset om det er værkstedet her, Venligboerne som holder til i lokalerne ved siden af, eller noget helt tredje.” 

Mette fortæller, at Langå er et levende område med mange forskellige tilbud og aktiviteter. Hun mener, at de hver især er med til at styrke Langå som by og som fællesskab – og det gælder ikke mindst Grønt Værksted. 

”Værkstedet er så supergodt, fordi det både har et bæredygtigt aspekt og et socialt aspekt. Udover hele den del, der handler om at reparere ting i stedet for at smide dem ud, så betyder den sociale del også rigtig meget,” forklarer hun. 

Inde fra værkstedet kan vi pludselig høre et lille sejrsbrøl. Efter noget besvær er det endelig lykkedes et par af de grønne mænd at skille det genstridige fjernsyn ad. 

”Altså, der er jo ingen tvivl om, at de her mænd hygger sig! De har et suverænt fællesskab sammen, og der er altid en god stemning hernede,” fortæller Mette smilende og fortsætter: 

”Jeg tror især, at det er rigtig gavnligt, når man kan mødes om at lave noget, ligesom de gør her i værkstedet. Altså at de kommer og får noget fra hånden, fremfor bare at mødes og sidde stille. Det får fællesskabet og det sociale til at vokse.” 

Bæredygtigt forbrug er fremtiden 

Udover at være godt for fællesskabet i lokalområdet, håber Mette, at den grønne vinkel hos værkstedet kan inspirere andre borgere til at gå i en mere bæredygtig retning. 

”Jeg håber da, at det kan få folk, der bruger værkstedet eller hører om det, til at tænke lidt mere over deres forbrug og vaner. Jeg synes, at vi forbruger rigtig meget som samfund, og at der er en tendens til, at folk hurtigt skifter ting ud,” mener Mette. 

Mette tror på, at et projekt som Grønt Værksted kan vække interesse hos folk, fordi bæredygtigt forbrug generelt er noget, der efterhånden har fået fleres opmærksomhed: 

”Værkstedet taler ind i hele den her genbrugsbølge, hvor man går op i at finde alternativer til at købe nyt – jeg tror, at værkstederne taler ind i en trend, som folk egentlig gerne vil med på,” afrunder hun. 

Inde i værkstedet bliver der skævet lidt til uret, hvorefter et par af de grønne mænd proklamerer, at det må være blevet tid til at sætte kaffen over. Mette kan dog ikke blive til kaffe denne gang – hun skal nemlig videre ud i det lokale foreningsliv og hjælpe til i barnebarnets håndboldklub. 

Mette i værkstedet.
Mette i værkstedet.

Om forfatteren

Scroll to Top