Mozambique: Beira by og Sofala provinsen hårdt ramt af cyklonen Idai

Foto: Er taget fra en helikopter af Mozambiques Nationale Institut for Katastrofeberedskab.

 

Voldsomt vejr og oversvømmelser er en del af nyhedsstrømmen. Det er ikke altid, man når at fatte omfanget, og de konsekvenser det har for særligt fattige og udsatte befolkningsgrupper, før andre nyheder tager over. I dette tilfælde er det anderledes for VedvarendeEnergi, for de fleste af vores mozambiquiske partnerorganisationer holder til i Beira og arbejder i forskellige distrikter i provinsen. I en uge hørte vi intet fra ansatte i organisationerne, men nu er der igen kommet et skrøbeligt netværk op at stå og periodevis strøm. Alle er i god behold, omend flere har mistet hjem og ejendele.  Det forlyder desuden, at landsbyerne i de distrikter, hvor vores fælles udviklingsprogram foregår, er mindre hårdt ramte.

Men andre er særdeles hårdt ramt, og enorme områder står eller har stået under vand. Visse steder helt op til seks meter dybt. Hjælpeorganisationen Oxfam siger, at et område på 3000 km2, hvilket svarer nogenlunde til Fyns størrelse, har været under vand, og i flere medier beskrives det som et indlandshav. Efter den første kaotiske uge med voldsomme oversvømmelser, ødelagte veje og broer og mangel på mad og vand er der nu ved at komme godt gang i nødhjælpsarbejdet. Og behovet er gigantisk. Dødstallene for Mozambique svinger mellem 500 og 1.000, men før vandet har trukket sig helt tilbage, kender ingen det reelle tal. Der er brug for umiddelbar hjælp til de tusindvis af familier, der har mistet hjem, ejendele og ikke mindst afgrøder, og genopbygningen skal i gang så hurtigt som muligt. De organisationer, vi arbejder sammen med, stiller sig til rådighed i dette arbejde med, hvad de har af ressourcer fx i form af køretøjer.

VedvarendeEnergi opfrodrer til at støtte de indsamlinger, der allerede er sat i værk hos de større organisationer, der er specialiserede i dette arbejde, det kunne være:

Det kunne være Unicef

Eller Røde Kors

Eller Folkekirkens Nødhjælp:

Eller Oxfam Ibis:

Også Zimbabwe og Malawi blev ganske hårdt ramt af cyklonen Idai. Ifølge FN’s fødevareorganisation, WFP, er 2,6 millioner mennesker berørt af katastrofen i de tre lande.

Scroll to Top